Industriarbetarnas tidning

Många önskar facklig tand­försäkring

22 oktober, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

Klart att facket ska ordna tandvårdsförsäkringar för alla sina medlemmar. Det tycker de som svarat på läsarfrågan om tandvården i förra numret av Dagens Arbete. Men för facket är frågan inte lika självklar.Knappt hade tidningen lämnat tryckeriet förrän e-postlådorna började fyllas och telefonerna gå varma på redaktionen. Tandvårdssystemet upprör många och alla som hört av sig, utom en, anser att facket bör ordna tandvårdsförsäkringar – för alla sina medlemmar.

I dag är det upp till klubbarna och avdelningarna själva att ordna en försäkring om de vill och kan. Men många saknar rätt förutsättningar och därför, anser de som hört av sig till Dagens Arbete, måste försäkringen ordnas centralt.

Men varken Pappers, Grafiska fackförbundet, Metall eller Industrifacket har några planer på något sådant. Metall har tidigare försökt starta en tandvårdsförsäkring tillsammans med LO och Folksam, men för att försäkringen ska gå runt ekonomiskt krävs en obligatorisk anslutning. Det skulle kräva höjda medlemsavgifter, något som varken Metall eller de övriga förbund är intresserade av.

– Nej, i dagsläget har vi inga planer alls på att starta en central försäkring, säger Mikael Jansson, ombudsman på Pappers. Det skulle kräva ett väldigt ekonomiskt åtagande.

Frågan är också ideologiskt laddad. Ett tandvårdssystem som gör att alla har råd att gå till tandläkaren ska staten och ingen annan ta ansvar för, resonerar de.

Flera av Pappers avdelningar har också avstått från att införa en tandvårdsförsäkring av just ideologiska skäl. En av dem är avdelning 74 i Jönköping där frågan hamnat på bordet med jämna mellanrum de senaste tre åren.

– Frågan är inte begravd men i princip är vi skeptiska till att facket ska sörja för något som egentligen borde ligga på regeringens bord. Det säger Matts Nilsson, ordförande på Pappers i Jönköping. Det är ju en tydlig signal till våra politiker att de inte behöver bry sig.

Men om opinionen blir tillräckligt stark bland Pappers medlemmar måste facket förstås lyssna, säger han. Frågan bör i så fall tas upp centralt.

– I så fall måste vi också göra klart vilka konsekvenser det kan få för den statliga tandvårdsförsäkringen, säger han. Privata lösningar bidrar ju till att minska trycket på politikerna.

Villkoren för att få vara med i en tandvårdsförsäkring, kostnaden och ersättningsnivåerna varierar stort mellan de arbetsplatser som valt att införa försäkringen. För att försäkringen ska gå runt ekonomiskt krävs att klubben eller avdelningen har minst 200 medlemmar och att anslutningen är minst 80 procent. Detta gör det svårt för små arbetsplatser som vill införa någon form av tandvårdsförsäkring. Pappers, som har många stora arbetsplatser, har därför bäst förutsättningar av de fyra förbunden att införa tandvårdsförsäkringen. En orättvisa som riskerar att skapa ett A-lag för dem som har råd med försäkringar, anser Mikael Jansson.

– Ska vi kunna lägga oss i gräddfilen bara för att vi har stora avdelningar? Jag vet inte om vi på central nivå ska stödja sådant.

*

Så här resonerar de andra förbunden:

Metall: Stödjer inte den tvångsanslutning med höjda fackavgifter det skulle innebära. Påverkar hellre tandvårdssystemet den politiska vägen. Ansvaret bör ligga på staten.

Industrifacket: Jämför ett tandvårdsbidrag med dåtidens skobidrag och menar att det vore att gå flera steg bakåt. Ansvaret bör ligga på staten. Men blir medlemstrycket tillräckligt starkt så ska de se över frågan.

Grafiska fackförbundet: Finns inget utrymme i förbundets ekonomi för en tandvårdsförsäkring. Tror inte medlemmarna vill ha höjda medlemsavgifter. Yttersta ansvaret bör ligga på staten.

*

Röster från Dagens Arbetes läsare:

”Så länge som samhället inte prioriterar tandvården så tycker jag att facket ska gå in. Men samtidigt måste vi få regering och riksdag att prioritera frågan. När de har gjort det kan facket avveckla sin försäkring.”

Mats Andersson
Medlem i Pappers
Sundsvall

”En tandförsäkring skulle verkligen vara på sin plats. Jag mår bra och vill att mina tänder ska göra det också, men man törs ju knappt beställa tid hos tandläkaren längre för det är så dyrt.”

Olof Åström
Medlem i Metall
Göteborg

”Facket ska inte ha någon tandförsäkring. Det är staten som ska sköta sånt. Ska facket ordna det så höjs medlemsavgiften och då vill allt färre vara med. Och vem betalar för den som inte är med i facket?”

Margareta Sundqvist
Arbetslös
Halmstad

”En facklig försäkring är självklar tycker jag. Men det är ändå sorgligt att behöva försäkra sig mot något som borde vara självklart. Att med högt skattetryck och relativt liten befolkning inte få ett bättre tandvårdssystem är för jävligt. Men svikarna i politiken tycks ju vilja se en amerikanisering av vårt land. Så då är en facklig försäkring mot en mer human tandvård bra.”

Peter Lindström
Medlem i Metall
Vänersborg

”En facklig tandvårdsförsäkring verkar jättebra, men det fungerar inte på en så liten arbetsplats som min där vi bara är 25. Det kräver att facket centralt går in.”

Leif Persson
Medlem i Grafikerna
Lund

”Alla borde ha en tandförsäkring eftersom dyr tandvård drabbar alla. Jag tror dessutom att det skulle vara en fördel inte bara för medlemmarna utan också för facket som skulle få ett större förtroende från medlemmarna”.

Patrick Brihi
Medlem i Industrifacket
Haninge

”Vi har en skyldighet att se till så att våra medlemmar mår bra, på alla plan. Facket är till för att hjälpa så varför inte hjälpa nu när systemet brister så fatalt?”

Ola Ahlfors
Medlem i Grafikerna

”En facklig tandförsäkring är speciellt viktig för oss låginkomsttagare. Högre fackavgift är okej, jag betalar hellre lite mer varje månad, bara jag vet att jag är försäkrad, än flera tusen vid ett tillfälle. Jag har inte varit hos tandläkaren på två år och det känns så hemskt att inte kunna gå på grund av pengar.”

Anonym kvinnlig städare
Trollhättan

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.