Industriarbetarnas tidning

Massiv kritik mot Stora Enso

22 oktober, 2001

Skrivet av

Stora Enso kör över sina anställda i Norrsundet och bolagiserar underhållet. Det blev klart efter måndagens centrala förhandling.

– Det är en facklig överkörning utan dess like. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Pappers förhandlingsombudsman Bengt Jansson.

Norrsundet, som ligger strax norr om Gävle, går nu vidare med att lägga ut underhållet i ett nytt bolag. Detta skulle ägas till 75 procent av Stora Enso och till 25 procent av ABB.

Planerna har mött kritik på alla plan. Så sent som i förra veckan uppmanande Pappers ordförande Sune Ekbåge, företaget att dra tillbaka förslaget. Och från de lokala fackens sida – Pappers, Sif och Ledarna – är man helt emot företagets planer. I stället vill de att den nya arbetsorganisation som precis tagits fram först ska prövas och utvärderas Denna tanke stöds dessutom av samtliga fackliga organisationer inom referensgruppen LO-PTK i Stora Enso Sverige.

Kritiken understöds även av den namninsamling som skett på fabriken. Närmare 200 av de anställda har skrivit på – inte bara de 60 på underhållssidan som berörs.

– Vi hade aldrig hamnat i den här situationen om vi haft en företagsledning som pratat med oss om sina planer, säger en mycket besviken Örjan Larsson, avdelningsordförande på Norrsundet.

Utfallet av de centrala förhandlingarna var kanske väntat, enligt Örjan Larsson. Men ändå slutkapitlet i en historia som han betecknar som ”oerhört klantigt skött från ledningens sida”.

För att nu komma vidare kräver han drastiska förändringar.

–  Ska man bygga upp en dialog mellan fack och företag inför framtiden, måste vi också göra förändringar i ledningen högre upp, säger Örjan Larsson. Vi vill ha en ledning som för en dialog med dem som jobbar här och som dessutom har egna visioner. Det har vi inte i dag.

Han medger att det är hårda ord, men det är så han känner.

– Vi vill se en förändring i ledningen även med ett nytt underhållsbolag.

Bengt Jansson, som skött de centrala förhandlingarna å Pappers vägnar, konstaterar att företaget var helt omedgörliga.

– De hade försatt sig i en situation de inte kunde backa ifrån. De hade själva begärt att få bli ett pilotprojekt inom koncernen.

För Bengt Jansson är förhandlingarna avslutade.

– Det här är en typisk arbetsledningsförhandling eller paragraf 11-förhandling, som vi säger. Företaget informerar och förhandlar, men inget tvingar dem till att bli överens med oss.

– Vi har heller inga möjligheter att driva frågan vidare till arbetsdomstolen eller lämna något veto.

Vad som stör Bengt Janson och det lokala fackets företrädare Örjan Larsson är att företaget inte kunnat presentera några som helst ekonomiska kalkyler på att de får lägre kostnader genom att lägga ut underhållet.

– Vi har facit om något år, säger Bengt Jansson. Uppenbarligen är principen viktigare än pengarna i det här fallet. De vill kanske framstå som driftiga inom Stora Enso-koncernen och den vägen få uppmärksamhet och nyinvesteringar.

Pappers ordförande Sune Ekbåge står fast vid sin tidigare kritik mot Norrsundets agerande som han kallar ”förödande”.

– Jag tycker fortfarande att det är väldigt olyckligt att en platsledning agerar så emot sina anställda. Sen ska folk över i det nya bolaget och visa engagemang. Det här innebär att viljan i jobbet går ner kraftigt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?