Industriarbetarnas tidning

Mobilt skitsnack bandades

12 oktober, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

På en mobilsvarare fick Thomas Olofsson höra hur cheferna kallade honom lat och dum i huvudet. Han känner sig kränkt och är sjukskriven. Facket kräver att cheferna omplaceras.

Sedan slutet av september är Thomas Olofsson sjukskriven från sitt jobb vid LKAB i Malmberget. Han har ont i ryggen och känner sig så kränkt att han inte orkar gå till jobbet just nu.

Bakgrunden är en händelse vid ett arbetspass under jord i början av juni. En varningslampa lyste, vilket kunde betyda att ett berghäng behövde sprängas bort från en ortstig. Thomas, som vikarierade som skutborrare, kontrollerade ortstigen och konstaterade att det inte var något häng.

Men varningslampan fortsatte att lysa. Tre gånger kontrollerade Thomas och hans kollega att det verkligen inte behövde sprängas i orten.

Ett par av arbetsledarna misstrodde deras bedömning. För att få tag i Thomas och hans kollega ringde de på deras mobiltefon. De fick inget svar. Men de glömde att stänga av sin mobil och deras samtal spelades därför in på borrarnas mobilsvar. Först dagen efter lyssnade borrarna av meddelandet. Enligt Thomas, som har spelat upp meddelandet både för facket och företagsledningen, sade cheferna bland annat så här om borrarna:

”Han är blind, dum i skallen…”.

”Oj, oj, dummare människa får man leta efter. Thomas Olofsson också, ta bort bägge två.”

”Men de andra tycker jag bra om. De är toppkillar. Ja, det händer ju något då.”

Senare visade det sig att Thomas och hans kollega hade gjort rätt bedömning om sprängningen av berget. Och när meddelandet på mobilsvararen blev känt dagen efter fick de båda arbetsledarna be gruvarbetarna om ursäkt inför en högre chef.

Men de nedsättande omdömena bakom ryggen på Thomas har fått honom att må dåligt än i dag. Och han tycker att det är orättvist att företaget vill att han ska byta arbetsuppgifter, medan arbetsledarna är kvar.

Thomas hade ett arton månader långt vikariat, som just gått ut. Tjänsten har tillsatts av en person som behövde den för att han hade ont i ryggen. Thomas ska i stället tillbaka till truckkörningen. Men han uppger att han har läkarintyg på att han också har ont i ryggen, och inte klarar att sitta still. Han misstänker därför att han har blivit tvingad att byta arbetsplats.

Facket ska inleda förhandlingar, dock inte om Thomas tjänst, utan om kravet på att de två arbetsledarna ska placeras om. Det uppger Hans Larsson, Gruvfyrans ordförande.

– Vid ett sånt här arbete är det viktigt att alla kan samarbeta. Man ska inte behöva vara rädd att cheferna snackar skit bakom ryggen på en, säger han.

LKAB:s gruvchef Kjell Klippmark vill inte uttala sig om fallet, eftersom det rör en enskild anställd.

Är det vanligt med problem mellan chefer och andra anställda på LKAB?

– Nej, jag skulle nog säga att det här mer är ett enskilt fall än något generellt problem, säger Kjell Klippmark.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?