Industriarbetarnas tidning

Oroligt på Exprint i Jönköping

8 oktober, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Expressens kris hotar även Bold Exprint i Jönköping, som trycker tidningen för södra Sverige.

– Två av pressarna kör Expressen varje dag, sammanlagt mellan 100 000 och 125 000 exemplar, berättar grafikernas klubbordförande Jan-Åke Carlsson.

Nu ser Expressen över sina tryckkostnader och jämför priset andra tryckerier erbjuder med priset i Jönköping. Totalt arbetar bortåt 90 personer i tryckeriet, varav 75 är grafiker.

– Klart vi är oroliga allihopa, säger Jan-Åke Carlsson.

Expressen startade tryckeriet 1964. Sedan dess har verksamheten utvidgats och fler pressar tillkommit. Tryckeriet klarar de upplagor som var aktuella då när Expressen låg på topp och alla tidningar bara ökade.

I dag är läget ett helt annat.

Jönköping har drabbats inte bara av Expressens krympande upplagor. Exprint tryckte tidigare även Expressens bilagor plus GT:s helgbilaga samt Söndagsavisen, som härom dagen lades ner med omedelbar verkan.

Kvar finns, förutom Expressen, Dagens Nyheter i cirka 20 000 exemplar, Financial Times i lika många exemplar samt Folkbladet i Jönköping med en blygsam upplaga per vecka.

Bonnierägda Bold, som även äger tryckerierna DNEX i Stockholm och Sydsvenskans i Malmö, har gått in i ett samarbete med Borås Tidning, som bygger ett nytt tryckeri. Tanken är att eventuellt trycka GT i Borås. Kan Expressen få ett bättre pris av Boråsarna för tryckningen av hela eller delar av den upplaga som nu trycks i Jönköping är det troligt att tidningen nappar på det.

– Klart det blir billigare att hyra in sig och bara betala för effektiv trycktid, konstaterar Jan-Åke Carlsson dystert.

Grafiska personalklubben, som omfattar alla grafiker inom koncernen, har tillsatt en löntagarkonsult, som räknar på olika alternativ.

– Vi anser att tryckeriet behövs, säger Grafiska personalklubbens ordförande Christer Ahlberg.

Men ingen törs utesluta antingen nedläggning eller alternativet att Expressen flyttar tryckningen från en av pressarna i Jönköping till Borås. Kvar blir då en halverad upplaga att trycka, och halva personalstyrkan.

– Även en halvering är bättre än nedläggning. Så länge tryckeriet lever kvar finns alltid möjligheten att utöka i framtiden om marknaden för tidningstryck eller tidningarnas upplagor svänger, anser Christer Ahlberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.