Industriarbetarnas tidning

Strid om isocyanater

2 oktober, 2001

Skrivet av KENNETH SAMUELSSON

Ett hafsverk som hotar det förebyggande arbetet med att minska isocyanaterna på arbetsplatser.

Så kommenterar LO en ny isocyanatstudie som finansierats av Arbetsmiljöverket.

I onsdags presenterade IVL, Svenska Miljöinstitutet, en studie som visade att isocyanater inte sprids så mycket till omgivningen när det slipas eller svetsas. Vid fyra av de 20 genomförda mätningarna spreds det giftiga ämnet isocyanater, som uppkommer vid bland annat svetsning till andra arbetsplatser, i lokalen. I samtliga fall låg halterna dock under 20 procent av gränsvärdet för isocyanater.

– Jag tolkar budskapet i studien som att det är onödigt med både särskilda rum och draperier när isocyanatarbeten utförs. Det har jag hävdat hela tiden så det stärker mig i min uppfattning att jag hade rätt. Vi kommer att föra vidare det budskapet till våra medlemmar, säger Alf Berglund, arbetsmiljöansvarig på bilverkstädernas arbetsgivareorganisation, MAF, Motorbranschens arbetsgivare förbund.

– Det går absolut inte att dra sådana slutsatser av en enstaka studie. Då sviker man arbetarna och deras hälsa och det vill inte jag medverka till, säger Göran Jergefalk, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.

Han säger att deras policy om att isocyanatarbeten ska utföras i avskilda utrymmen sannolikt kommer att kvarstå.

– Vi vill inte ha en asbestskandal till, säger han.

LO:s kemikaliegrupp, LOKE, som består av representanter från 11 förbund, säger att studien hotar att stoppa arbetet med att förbättra arbetsmiljön så att medlemmarna skyddas från isocyanater. Det går inte att dra några slutsatser av en enda studie eftersom andra studier har visat på högre isocyanathalter.

– Vi jobbar tillsammans med Arbetsmiljöverket när det gäller isocyanater och då är det märkligt att verket genomför en studie utan att säga till oss. Likaså är det anmärkningsvärt att en offentlig myndighet inte vill berätta vilka verkstäder som ingått i studien, säger Sven Bergström, ordförande i LOKE.

Bengt Christensson, yrkeshygieniker på IVL Svenska Miljöinstitutet, som har genomfört studien är förvånad över resultatet.

– Men studien visar att isocyanater sprids, säger han.

Eftersom isocyanaterna frigörs när färgen värms upp blir det högre halter ju mer färg som är kvar. Han understryker att man vid mätningarna hade slipat bort färg noga innan svetsning.

– Studien utgår inte från verkligheten. I verkligen slipar folk inte bort all färg innan de svetsar. Det fungerar inte så eftersom de jobbar på ackord, säger Rolf Hansen, regionalt skyddsombud i Avdelning 17 i Hässleholm.

Jan Olof Noren, på Arbetsmiljöverket, som har beställt studien, berättar att han är positivt överraskad över resultatet. Utifrån studien kommer Arbetsmiljöverket att ha en diskussion med MAF och Metall om hur den kan användas.

Innebär studien att ni kommer att ändra policy när det gäller skyddsåtgärder vid isocyanatarbete?

– Vi har fått nya fakta och ska ha en diskussion med arbetsmiljöinspektionen om det. Men jag vill inte gå in på den diskussionen i förväg, säger Jan Olof Noren.

Gunnar Skarping, en av auktoriteterna när det gäller isocyanatforskning, säger att studien bara bekräftar vad alla vetat innan; svetsar man på en bilverkstad så kommer isocyanater ut i omgivningen.

– Detta resultat går inte att överföra på andra verkstäder eftersom alla förhållandena är unika. Det beror på hur de jobbar, vilken bil det är och vilket arbetsmoment, säger Gunnar Skarping.

Att det uppmättes låga halter isocyanater i lokalen är självklart menar han eftersom det var låga halter isocyanater i svetsröken som halterna härstammar från.

– Men isocyanathalterna i röken varierar beroende på vad det är för ämne och vi har uppmätt mycket högre halter än så här, säger Gunnar Skarping.

Han är bekymrad över att både Arbetsmiljöverket och MAF drar stora växlar på studien, eftersom mycket är oklart när det gäller isocyanater.

– Till exempel har vi mätt att det fanns upp till 50 miljarder små partiklar på en kubikmeter luft i en bilverkstad när en person använde en kapmaskin. Vi vet att partiklar innehåller isocyanater, och att de kommer ner i lungorna, men vi vet inte hur skadliga de är och vilka isocyanater de innehåller. Att då flagga för faran över, ger fel signaler, säger Gunnar Skarping.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.