Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivarna stämmer Grafikerna

8 november, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafiska företagens förbund,GFF, stämmer Grafikerna i Arbetsdomstolen.

Stämningen gäller en tvist om lönen för övertid och semester för 100 grafiker på JD Stenqvists i Kvidinge och Nissafors.

–Det är inget konstigt. Eftersom vi är oeniga måste dom antingen stämma eller betala, förklarar grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson.

Det var när grafikerna på JD Stenqvists i Nissafors började lusläsa avtalet som frågan väcktes. Det handlar om ersättningen för övertid och semester. Normalt för dagarbetare, som har 40-timmarsvecka, används en formel baserad på 40 timmar i veckan för att räkna ut ersättningarna. Men för dem som arbetar tvåskift är arbetstiden 38 timmar i veckan. Grafikerna hävdar då att även övertid och semesterersättningen ska beräknas efter 38-timmarsveckan

På Stenqvists har ersättningarna beräknats som om alla arbetade dagtid. Facket hävdar att en tvåskiftsarbetare i genomsnitt tappar 5,3 procent på arbetsgivarens sätt att räkna och vill nu ha ut ersättningarna retroaktivt.

– Vår ståndpunkt är att grafikerna fått lägre ersättning än de haft rätt till enligt månadslöneavtalet, som vi skrev redan 1991, konstaterar Tommy Andersson.

Varför tvister kring övertidsberäkningen för skiftarbetare inte tidigare under årens lopp varit uppe till förhandlingar vet inte Tommy Andersson.

– Vi har helt enkelt utgått från att arbetsgivarna följer gällande bestämmelser, säger Tommy Andersson.

Klubben på Stenqvists har förhandlat lokalt och efter centrala förhandlingar står parterna fortfarande lika oeniga. Eftersom tvisten rör lön eller andra ersättningar är det paragraf 35 i medbestämmandelagen (MBL) som gäller. Där står att om arbetsgivare och facket är oeniga i en sådan fråga måste arbetsgivaren antingen betala ut pengarna eller stämma facket inför Arbetsdomstolen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.