Industriarbetarnas tidning

Benny Karlssons plågoande inför rätta

6 november, 2001

Skrivet av

I dag, tisdag, behandlar Arbetsdomstolen Pappers stämning av Klippan AB för trakasserier mot facklig förtroendeman.- Jag har under mina trettio år som fackligt aktiv inte varit med om något liknande. Om man agerar så kränkande och omdömeslöst som Klippans huvudägare Jan Bernander gjort, måste det få ett rättsligt efterspel. Det säger Pappers ordförande Sune Ekbåge, en av dem som ska delta i rättegången.

Det var den 21 december i fjol som Pappers inlämnade en stämningsansökan till Arbetsdomstolen med krav på ett sammantaget skadestånd från Jan Bernander och Klippan AB på mycket höga 625 000 kronor.

Sune Ekbåge menar att det är skönt att ordföranden för Pappers avdelning i Lessebo som det handlar om, Benny Karlsson, är helt rentvådd.

– Vi är överens med arbetsgivarparten i Skogsindustrierna om detta och om att Benny ska tillerkännas ett skadestånd. Eftersom Bernander trots detta vägrar att göra rätt för sig stämmer vi honom nu inför arbetsdomstolen, sade Pappers ordförande Sune Ekbåge samband med att stämningen inlämnades.

Bakgrund är att Klippan AB i november i fjol varslade Benny Karlsson om avsked. Benny Karlsson är, förutom ordförande i Pappers avdelning 94 i Lessebo, också styrelseledamot i Klippan AB.

Ordföranden och störste aktieägaren i Klippan AB Jan Bernander uppgav tre skäl för varslet. Han påstod att Benny fuskat med övertidsredovisningen och tagit ut för mycket övertid, och att Benny Karlsson felaktigt omvandlat ett skadestånd från företaget till möbelinköp till fackexpeditionen, samt att Benny Karlsson skulle ha varit jävig vid ett bolagsstyrelsemöte.

Vid en central förhandling kunde Pappers och arbetsgivarparten Skogsindustrierna, som företrädde Klippan AB, enas om att samtliga anklagelser var grundlösa. Parterna var också överens om att ett skadestånd därför skulle utgå.

När Bernander vägrade betala stämde Pappers inför Arbetsdomstolen.

Pappers menar att bolaget också brutit mot föreningsrätten, och att skadeståndet därför måste bli kännbart. I stämningen kräver därför Pappers ett allmänt skadestånd för brott mot medbestämmandelagen på 250 000 kronor, brott mot lagen om facklig förtroendeman med 75 000 kronor. Vidare kräver man för Benny Karlssons del ett allmänt skadestånd för kränkning av föreningsrätten och brott mot lagen om facklig förtroendeman med 200 000 kronor och ett allmänt skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd med 100 000 kr.

Arbetsgivarna i Skogsindustrierna kommer inte att företräda Klippan AB i Arbetsdomstolen.

Förhandlingarna pågår i dag och i morgon onsdag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?