Industriarbetarnas tidning

Besvikelse i Silverdalen

22 november, 2001

Skrivet av

M-real lägger ner i Silverdalen och de tvåhundra anställda mister sina jobb. Det beslutet fattade den finska koncernledningen i dag.

– Vi trodde verkligen att de ville satsa på oss, säger Pappers avdelningsordförande Rolf Gau. Beskedet är för jäkligt.

Det har en längre tid gått knackigt för det småländska bruket, som ligger i Hultsfreds kommun. Silverdalen har i dag två bestrykningslinjer, en pappersmaskin och efterbearbetning (konvertering). Den lokala platsledningen och de anställda har satt sitt hopp till en ny affärsplan med förslag till nya investeringar – ytterligare en pappersmaskin.

Men i stället för investeringar i 600-700 miljonersklassen, blev svaret från de finska ägarna total nedläggning i slutet av mars.

Sammanlagt berörs närmare 250 personer av nedläggningen. Brukets underhållsavdelning, med 50 anställda, drabbas indirekt. Underhållet är utlagt på entreprenad och drivs av ABB i dag. En nedläggning av bruket innebär rimligtvis att ABB framöver inte kommer att kunna ge jobb åt alla.

– Vi varnade redan i mitten av 1990-talet för vad som komma skulle, säger Pappers ekonom Christer Larsson. Då drog företaget ner på skiftgången och början till nedläggningen påbörjades.

Nu hoppas Christer Larsson att M-real håller öppet för en försäljning av bruket för att rädda arbetstillfällena kvar på orten.

– Om det inte blir så, hoppas vi i alla fall att de inte säger upp någon före nedläggningsdatum. Då får de anställda i alla fall några månaders längre omställningsperiod.

Dick Gidlöf, vice ordförande på M-real i Husum och facklig representant i styrelsen för M-real Sverige AB är inne på samma linje.

– En försäljning är sista halmstrået och det vi i första hand kommer att jobba för. Sen tidigare vet vi att det funnits vissa synergieffekter mellan Modo och Klippan AB och kanske kan Klippan vara en intressent i nuläget.

Pappers ordförande i Silverdalen, Rolf Gau, har jobbat på bruket sen 1980. Han menar att nedläggningen blir ett dråpslag mot kommunen och orten Silverdalen med sina 700-800 invånare. Redan i dag är det ett samhälle som ungdomen flyr. Kvar blir de äldre.

– På bruket ligger medelåldern på 46 år. De flesta medlemmar sitter i hus och för alla blir det svårt att hitta nya jobb på orten. De drar ner på alla arbetsplatser.

Pappers ordförande Sune Ekbåge kräver att företaget tar sitt fulla sociala ansvar de anställda. Han kräver också att näringsdepartementet inventerar alla tänkbara åtgärder för att stötta orten Silverdalen.

– Det som nu händer är djupt tragiskt för de anställda och deras familjer. Men jag är inte förvånad över M-reals beslut. Det har inte gjorts en enda rejäl framtidssatsning på bruket. Från Pappers sida har vi påpekat detta många gånger men ingen har lyssnat.

Även Sune Ekbåge utgår från att M-real vill medverka till att någon intresserad köpare ska få överta bruket till en symbolisk summa. Om det inte blir så förutsätter han att ingen varslas före nedläggningsdagen. Detta så att folk kan få möjlighet att söka nytt jobb med bibehållen lön.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.