Industriarbetarnas tidning

Chefen på Yxhult friad – igen

7 november, 2001

Hovrätten i Malmö friade arbetsgivaren för dödsolyckan på Yxhult i Dalby i maj 1997, då 56-årige Leif Hansen omkom. Men åklagaren överväger att gå vidare till Högsta domstolen.

– Jag är inte nöjd med hovrättens resonemang: Att arbetsgivaren trots olyckan har fullgjort sina skyldigheter enligt internkontrollen, säger kammaråklagare Lotten Loberg.

Olyckan inträffade vid gjutning av lättbetongelement. Den färska betongen skars till önskad storlek av en skärram. I Hansens arbete ingick att skrapa bort betongrester när ramen lyftes upp från betongen. Han lutade sig då några sekunder långt in under den tolv ton tunga skärramen. Denna hängde i fyra kedjor fastsatta med bultar. Vid olyckan brast en av bultarna, och skärramen föll ned över Hansen som avled omedelbart.

Yrkesinspektionen (numera Arbetsmiljöinspektionen) var efteråt mycket kritisk mot företaget: En undersökning visade att gränsen för utmattning av bultarna går vid 100 000 arbetscykler, men bultarna belastats cirka 210 000 gånger. Dessutom kritiserades att arbetet delvis utfördes under last som inte säkrats, ett problem som borde ha upptäckts. Yrkesinspektionen ansåg därför att arbetsgivaren borde åtalas för olyckan.

Med hänvisning till Yrkesinspektionens kritik, till frånvaron av riskanalys och andra brister i internkontrollen åtalades den dåvarande platschefen, dessutom yrkades företagsbot på 500 000 kronor. Men tingsrätten friade platschefen och företaget, domen överklagades dock.

Även hovrätten i Malmö friar arbetsgivaren. I domen konstateras att det funnits en skyddskommitté på företaget som haft regelbundna möten, att regelbundna skyddsronder genomförts och att skärmaskinen dagligen kontrollerats: Därigenom har man ”…i formellt hänseende fullgjort” sina åligganden, skriver hovrätten.

Rätten anser inte heller att företaget kan kritiseras för att man inte gjort någon särskild riktad riskanalys av skärramen.

– Vi tycker fortfarande att man borde haft bättre koll på riskerna, säger Christina Cederskär, jurist vid Arbetsmiljöinspektionen i Malmö.

– Därför vore det bra om Högsta domstolen fick ta ställning till vad som ska anses var tillräcklig internkontroll. Lagen har funnits sedan 1991 men vad jag vet inte prövats i det avseendet, ett klargörande skulle vara välkommet.

Lotten Loberg beslutar inom kort om hon ska föreslå överåklagaren att gå vidare till Högsta domstolen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?