Industriarbetarnas tidning

Dagboken förblev privat

7 november, 2001

Skrivet av

Förhandlingarna i Arbetsdomstolen kring Pappers stämning av Klippan AB för trakasserier mot facklig förtroendeman är över.- Om rättvisan ska segra, vinner vi målet, säger Kurt Junesjö från LO-TCO Rättsskydd, som företrätt Pappers.

Förbundet har stämt Klippan bland annat för kränkning av föreningsrätten.

– Företaget har uppenbarligen velat kränka denna rätt, vilket arbetsgivarna inom Skogsindustrierna redan insett.

Kurt Junesjö syftar på den centrala förhandling mellan Pappers och Skogsindustrierna som ledde till att Pappers avdelningsordförande i Lessebo, Benny Karlsson, friades på alla punkter.

Benny Karlsson, som också var styrelseledamot i Klippan AB, varslades i fjol om avsked från företaget. Ordföranden och störste aktieägaren i Klippan AB, Jan Bernander, påstod att Benny fuskat med övertidsredovisningen, felaktigt omvandlat ett skadestånd från företaget till möbelinköp till fackexpeditionen samt varit jävig vid ett bolagsstyrelsemöte.

Vid den centrala förhandling som följde kunde Pappers och arbetsgivarparten Skogsindustrierna, som företrädde Klippan AB, enas om att samtliga anklagelser var grundlösa. Parterna blev också överens om att skadestånd skulle utgå, något som Bernander vägrade. Därav stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD).

I sin stämningsansökan menade Pappers att bolaget brutit mot föreningsrätten och att skadeståndet därför måste bli kännbart.

Pappers krävde därför ett allmänt skadestånd för brott mot medbestämmandelagen på 250 000 kronor, och för brott mot lagen om facklig förtroendeman med 75 000 kronor. För Benny Karlssons del krävs ett allmänt skadestånd för kränkning av föreningsrätten och brott mot lagen om facklig förtroendeman med 200 000 kronor plus ett allmänt skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd med 100 000 kronor.

Pappers förbundsordförande Sune Ekbåge sade inför förhandlingarna att han under sina trettio år som fackligt aktiv ”inte varit med om något liknande” och att ”om man agerar så kränkande och omdömeslöst som Klippans huvudägare Jan Bernander gjort, måste det få ett rättsligt efterspel.”

I en kommentar till de avslutade förhandlingarna menar Ekbåge att inget nytt framkommit i sakfrågorna.

– Vid förhandlingarna visade det sig till och med att Benny Karlsson kunde redovisa 43 övertidstimmar som han inte tagit betalt för. Nu hoppas jag att AD kan se denna mycket grova föreningsrättskränkning, som Klippan genom Jan Bernander utsatt både Pappers och Benny Karlsson för, och att de utdömer skadestånd för detta.

Pappers juridiska ombud, Kurt Junesjö, säger att beviskraven är höga i den här typen av mål.

– Men de (höga beviskraven) tycker jag att vi uppnått. Arbetsgivarna har velat komma åt den fackliga organisationen, och jag förväntar mig en fällande dom. Själv har jag aldrig varit med om att börsnoterat företag kränkt föreningsrätten på detta fullständigt unika sätt. Stora företag beter sig inte så här.

På AD-förhandlingarnas sista dag krävde Klippans advokat att få ta del av innehållet i den anteckningsbok där Benny Karlsson skrivit upp sina övertidstimmar, något som en enhällig domstol avslog.

Klippans ordförande Jan Bernander vill inte ha någon uppfattning om hur AD tänker döma.

– Men jag är nöjd med mina advokater, och med att det som skett äntligen blivit offentligt. Hur det är med Benny Karlssons övertid, jäv och möbelinköp.

Sen delar Bernander ut en ny snyting:

– Jag har rent samvete, men det tror jag inte att Benny Karlsson har. Han får leva med sitt dåliga samvete, och med sin anteckningsbok!

Benny Karlsson själv drar en lättnadens suck över att de två förhandlingsdagarna är till ända. På frågan om han kan sova med lätt samvete säger han, utan att blinka:

– Jajamän. Mycket gott. Mitt samvete ligger inte i min anteckningsbok. Jag har verkligen ingenting att dölja.

Dom i målet meddelas den 19 december klockan 14.00.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?