Industriarbetarnas tidning

Dystert för norsk tidning

7 november, 2001

Skrivet av CHRISTER KÄLLSTRÖM – OSLO

Den norska morgontidningen Aftenposten, som länge varit en vinstmaskin för Schibsted, väntas gå med förlust under det andra halvåret i år. För att få tidningen på rätt köl igen har ledningen bestämt att det ska sparas 240 miljoner kronor (omräknat till svensk valuta) under de närmaste åren. Det kan bli aktuellt med både permitteringar och uppsägningar.

Aftenpostens planer på att införa ett nytt grafiskt system för redaktions- och annonsproduktion kan på sikt leda till att mellan 25 och 30 grafiska tjänster försvinner på tidningen. Men ordföranden i Aftenpostens grafiska klubb, Gunnar Nordby, accepterar inga uppsägningar:

– Vi har avtal med tidningen om vem som ska göra vad, och det är inte aktuellt att förhandla om ändringar i avtalen. Om det ska skäras ned på folk så får man börja på toppen. Ledningen bör först undersöka systemet med bonuslöner och sedan granska sig själv.

Det är nedgången i annonsintäkterna som nu drabbar Aftenposten, liksom många andra storstadstidningar. Nedgången ökade efter sommaren, och särskilt efter den 11 september.

Aftenposten har under årens lopp genomgått flera bantningskurer. På slutet av 1980-talet hade tidningen 1 500 anställda. Efter omplaceringar, förtidspensioneringar och ”gyllene handslag” består staben idag av 905 personer. Och färre kan det alltså bli.

Schibsted äger förutom Aftenposten även tabloiden Verdens Gang i Norge samt Svenska Dagbladet och Aftonbladet i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.