Industriarbetarnas tidning

Eco i Anneberg varslar var tredje

22 november, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Eco AB, tapetfabriken i Anneberg varslar en tredjedel av personalstyrkan. 21 av dem är grafiker och åtta är tjänstemän. Beskedet kom mycket oväntat.

– Det slog ner som en bomb här i Anneberg, berättar klubbordföranden Tommy Hammarqvist.

Att företaget visar dålig lönsamhet var ingen direkt nyhet, men att personalstyrkan ska skäras ner så radikalt kom oväntat.

– Samtidigt ska vi producera lika många kvadratmeter på färre personal. Hur det ska gå ihop är det ingen som begriper, säger Tommy Hammarqvist.

De flesta av de anställda är trotjänare som arbetat i många år med tapettillverkningen och de är naturligtvis mycket oroliga inför framtiden.

– Går vi enligt turordningen, vilket vi ska göra, har de som riskerar att få gå arbetat här i 15 år.

Eco är en av Skandinaviens största tapetfabriker med en produktion av 16 miljoner kvadratmeter årligen. Företaget ägs av Bernt Ove Gimmersta, som även är VD och styrelseordförande. Han äger även företaget PFT, som hyr ut en en fabrikslokal och två maskiner för produktion av limtryckstapeter i Nässjö till Eco AB. Dit ska några maskiner från Anneberg flyttas nästa år plus 16 av grafikerna.

– Planerna är att vi i framtiden bara ska vara 22 grafiker kvar i Anneberg, säger Tommy Hammarqvist dystert.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.