Industriarbetarnas tidning

Elanders varslar 80 i Kungsbacka

23 november, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Elanders i Kungsbacka varslar 80 personer, varav 70 är grafiker, på grund av arbetsbrist. Förhandlingarna inleds i början av december.

– Vi har vetat länge att företaget har haft svårt att få betalt för vissa typer av jobb, säger Grafikernas klubbordförande Roland Johansson.

Det är europamarknaden som har hårdnat betydligt den senaste tiden. Enligt företagets vd Kjell Thörnbring kännetecknas marknaden i Europa av kapacitetsöverskott och hård prispress. Det betyder i klartext att det har blivit svårare att få betalt för jobben. Elanders konkurrerar med 5–6 andra stora företag i Europa.

– Företagen har helt enkelt dumpat marknaden för att fylla sina pressar. I länder som Polen tjänar ju grafikerna bara 5 000 kronor i månaden och då blir det billigare att lägga jobb där, förklarar Roland Johansson.

Elanders äger även en fabrik i Polen och en del av jobben och eventuell någon maskin kanske hamnar där i stället för i Kungsbacka. Då krävs färre skift och därmed färre anställda i Kungsbacka, som i dag har 294 grafiker och 60 tjänstemän anställda.

Under året har Elanders investerat i nya pressar och bindare i Kungsbacka. Under den tiden då så många som 75 grafiker lärt sig att hantera de nya maskinerna har det varit svårt att hålla produktiviteten uppe.

– Klart att vårt folk ute i tryckeriet är nervösa nu, men vi måste försöka göra det bästa av situationen, säger Roland Johansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.