Industriarbetarnas tidning

Fanorna anpassas till storm

26 november, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Den 29 november börjar Metalls kongress. Varje dag fram till dess publicerar Dagens Arbete en artikel ur vårt kongressextra, som finns i Metalls edition av Dagens Arbete nr 11-2001.

Kanske var fackets fanbärare starkare förr. Eller så hade de inte tänkt till riktigt. Men det har Lars Helsing i Ludvika gjort.

– Gör banderoller som det kan blåsa igenom, säger han.

Lars Helsing jobbar halvtid med radialborrning i stålverkstaden på Transformers i Ludvika. Han jobbar också halvtid på fackklubben och är både fackligt och politiskt aktiv. I den rollen har han många gånger burit fanor och banderoller på första maj. Redan tidigare har det hänt att han suckat över hur svårt det är att hålla banderollerna upprätta när vinden friskar i.

Men förra första maj var väderförhållandena tuffare än han varit med om någon gång tidigare. När demonstrationståget för första gången svängde runt ett gathörn möttes de av en hård vind från sjön Väsman. Den sög tag i fanor och banderoller. Lars Helsing och två av hans arbetskamrater som gemensamt bar Metalls stora banderoll var tvungna att med stor kraft pressa den neråt. Det var med nöd och näppe att de lyckades hålla den uppe över huvud taget.

De trogna banderollbärarna fick en idé. Att Metalls banderoller borde tillverkas av någon form av nät. Ett material som släpper igenom vinden. Nu har avdelningen i Ludvika ställt sig bakom en motion till kongressen om att tillverka banderollerna i den typen av material. Metalls förbundsstyrelse ger sitt bifall till motionen.

Tror du fanbärarna var starkare förr?

– Ja, det kanske man inte kan utesluta, säger Lars med ett skratt.

Så då kanske det räcker om ni äter lite mer gröt?

– Nej, det är ändå allvarligt menat det här. Vi måste vara lite moderna. Om tre starka metallare inte orkar bära en banderoll är det något fel.

– Det ska inte behöva vara så här tungt. Det gäller ju att kvinnfolk också ska kunna bära fanor, de är ju annars ofta lite svagare än män.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.