Industriarbetarnas tidning

Fler kvinnor än någonsin

22 november, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Den 29 november börjar Metalls kongress. Varje dag fram till dess publicerar Dagens Arbete en artikel ur vårt kongressextra, som finns i Metalls edition av Dagens Arbete nr 11-2001.

64 av 300 ombud på Metalls kongress är kvinnor. Det är bäst hittills.

– Inte en dag för tidigt, säger Doa Gustafsson, klubbordförande på HGL i Ronneby.

I mitten av 1980-talet slutade Doa Gustafsson att arbeta med fackliga uppdrag på ICL, som hennes arbetsplats hette då. Hon orkade inte med att stå emot den tuffa, grabbiga jargongen i facket och samtidigt behöva vara hemma och sköta små barn.

– Jag är en kaxig person. Jag ger mig inte förrän någon verkligen övertygat mig om att jag har fel.

– Det är väldigt provocerande för många män och jargongen blev för hård.

I dag är hon återigen fackligt aktiv. Klubbordförande på HGL, som tillverkar kretskort. Där är det ungefär lika många kvinnor och män bland de 70-talet anställda. Och där är det inga problem att vara kvinna i facket, tycker Doa. Men annars tycker hon fortfarande att mycket behöver göras för att få fler kvinnor aktiva inom Metall

Förbättringar behövs både inom facket och i hela samhället, menar hon.

– Det som har blivit bättre är att jag blivit tuffare. Men fortfarande är det svårt att få unga fackligt intresserade kvinnor att bli aktiva. Alla räknar med att det är de som ska ta hand om barnen och inte gå på möten.

Doa Gustafsson är det enda ombud som kommer från Ronneby till kongressen. Annars är det bland avdelningar med bara ett eller några få ombud vanligt att man bara skickar män. Det finns även större avdelningar som inte nominerat några kvinnor.

Men totalt sett slår alltså antalet kvinnor på kongressen nytt rekord i år. 64 av 300 ombud betyder att strax över 20 procent är kvinnor, vilket väl motsvarar andelen kvinnor bland Metalls alla medlemmar.

– Det är jättefantastiskt. Och det är inte en dag för tidigt, säger Doa Gustafsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.