Industriarbetarnas tidning

Fredspristagaren fängslar fackliga aktivister

29 november, 2001

Skrivet av

I fjol tilldelades Sydkoreas president Kim Dae-jung Nobels fredspris. Idag sitter drygt 30 fackliga aktivister fängslade. Förra veckan fängslades ledaren för landets metallarbetare, Mun Sung-hyun.- En avskyvärd handling av en fredspristagare som själv suttit i fängelse, sa Marcello Malentacchi, generalsekreterare i Internationella mertallarbetarfederationen när han på torsdagen talade på Metallkongressen.

Mun Sung-hyun greps av polis när han återvände från IMF:s världskongress i Sydney häromveckan.

– I fängelset får han sällskap av landets LO-ordförande och ett 30-tal andra fackliga aktivister, de flesta från metallarbetarförbundet.

Malentacchi manar nu till en kampanj för att få de fackliga aktivisterna fria.

– Det är dags att sätta press på den sydkoreanska regeringen, i synnerhet nu när landet tillsammans med Japan anordnar fotbolls-VM.

– Vi kräver helt enkelt att Sydkorea ska tillämpa de internationella konventioner som landets parlament har ratificerat.

Malentacchi påminde kongressdeltagarna om att ”den stora världen är mycket större än vad man kan tro”.

– Besluten på Metallkongressen kan ha stor betydelse för metallarbetare i andra länder.

Han nämnde också IMF:s ”stora och svåra uppgift” att organisera arbetarna i 200-miljonerslandet Indonesien som lider under Världsbankens och Internationella valutafondens sparpaket.

– Jag har själv med egna ögon sett värdet av konkret internationell facklig solidaritet när Janne Nilsson från Metallettan lett kurser i Indonesien.

– Internationellt fackligt arbete handlar inte om cocktailparties och diplomati. Det handlar i stället om att utbilda och organisera, informera och mobilisera – och förhandla. Det är grunden i det fackliga solidaritetsarbetet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.