Industriarbetarnas tidning

Grafiker erbjuds nya lånedatorer

28 november, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Flera stora företag i Sverige kommer inte att förnya utlåningen av datorer till sina anställda. Två av Sveriges större grafiska företag väljer däremot att ge personalen nya erbjudanden.

För tre år sedan ändrades skattereglerna för lån av dator av arbetsgivaren. Det blev populärt att erbjuda de anställda att låna hem en dator. Det finansierades, helt eller delvis, genom ett löneavdrag på bruttolönen. Hur stort avdraget är beror på hur dyr datorn är och om företaget subventionerar lånet. Datorn ägs, eller leasas, av företaget.

Att få låna hem en dator av arbetsgivaren är en skattefri förmån. Ur skattesynpunkt behöver den anställde inte betala ett dugg för en lånedator i hemmet. Att arbetsgivaren vill ha betalt för lånet är ett sätt att hålla nere kostnaderna.

Nu har det gått tre år och datorerna är lätt föråldrade och kan bytas ut, om företagen vill och tycker sig ha råd. Även om företagen tar in hela kostnaden för datorerna är det en del administrativ jobb kring lånet av datorerna.

De anställda vid Elanders tryckerier i Kungsbacka har redan ett avtal om hemdatorer. Alla koncernens fast anställda kommer att erbjudas ett nytt avtal om hemdator. Den största skillnaden är att de byter leverantör av datorerna.Erbjudandet kommer att gå ut till alla som är fast anställda i Sverige. Koncernen har 1 600 anställda, varav några är anställda utomlands.

Processen är redan i full gång. I en första omgång erbjöds de personer vars avtal löpt ut en ny dator.

– I första vändan är det 30 procent som tackat ja. Det är en ganska normal nivå, säger Anders Persson, inköpsansvarig för Elanders.

Kostnaden som dras från bruttolönen för de anställda på Elanders varierar mellan 490 och 690 kronor i månaden.

Andra företag har andra nivåer. Priset på datorn är en förhandlingsfråga mellan företaget och datorleverantören. Nettokostnaden för lånet beror på vilken marginalskatt den anställde har. Ju högre skattesats, desto lägre nettopris på datorn.

Även konkurrenten Interprint med cirka 240 anställda ger de anställda åter möjligheten att teckna avtal om en dator i hemmet under tre års tid.

Den som blir långtidssjuk eller planerar att skaffa barn ska läsa det finstilta i varje avtal. I normalfallet betalas lånet av datorn med obeskattade medel. Det dras direkt på lönen. Om du inte har någon lön, utan får någon form av ersättning eller bidrag kan det bli aktuellt att betala lånekostnaden med skattade pengar.

Om skatten på lönen är 30 procent och lånekostnaden är 600 kronor i månaden blir skillnaden 180 kronor mindre i plånboken varje månad.

Skattereglerna säger vidare att all fast anställd personal måste få samma erbjudande av arbetsgivaren. I samband med erbjudandet av en ny dator är det aktuellt att köpa loss den gamla. Den enda regeln är att priset på den begagnade datorn ska vara marknadsmässigt.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.