Industriarbetarnas tidning

’Hellre LO än Sif’

24 november, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Fem dagar kvar. Den 29 november börjar Metalls kongress. Varje dag fram till dess publicerar Dagens Arbete en artikel ur vårt kongressextra, som finns i Metalls edition av Dagens Arbete nr 11-2001.- Jag känner mer solidaritet med en städerska än med en civilingenjör, säger Rolf Häggman, klubbordförande på ABB. Metall i Ludvika vill ha ett slut på samarbetet med tjänstemännen och ett mer helhjärtat stöd till LO.

Under de senaste avtalsrörelserna har Metall och övriga LO-fack inom industrin arbetat allt närmare Industritjänstemannaförbundet Sif och Civilingenjörsförbundet, CF.

Det är två förbund som inte tillhör LO. Metalls förbundsordförande Göran Johnsson har också deklarerat att han på sikt tror att Metall och Sif blir ett enda förbund.

Den utvecklingen ogillar Rolf Häggman på ABB i Ludvika.

Han anser att Metall glider allt längre från det gamla samarbetet med andra förbund inom LO. Och han anser inte att medlemmarna fått vara med och bestämma om det. Därför vill Metalls avdelning i Ludvika väcka debatt om frågan på kongressen.

– Vårt förbund har glidit långt iväg och innan det glidit för långt vill vi vara med och diskutera det här. Vi i Ludvika vill i alla fall tillhöra LO-kollektivet.

Rolf Häggman ser två viktiga anledningar till att Metall borde arbeta närmare LO än Sif. Det ena är att anställda behandlas olika. På ABB i Ludvika märker han att ledningen gör skillnad på arbetare och tjänstemän. Det syns i avtalen, i löneskillnaderna och skillnaderna i vilka som får del av förmånerna.

– Titta bara på när företaget ordnar städhjälp eller stöd för barnfamiljer. Då är det dom som redan har höga löner som får hjälp, säger Rolf Häggman.

Är inte det ett argument för att arbeta tillsammans med tjänstemännen?

– Nej, de kommer aldrig att ge oss vad tjänstemännen får, säger han.

Men den stora anledningen till att Metall borde samarbeta med LO är ändå ideologisk, tycker han.

– Vi är arbetare. Det är en princip att vi ska hålla ihop inom LO. Jag känner mer solidaritet med en städerska än en civilingenjör.

Avdelningen i Ludvika vill därför att industriavtalet, där Sif och CF ingår, avbryts.

Tror du inte att Metalls medlemmar vunnit på industriavtalet?

– Det är jag inte så säker på. De här opartiska förhandlarna styr upp alldeles för mycket.

Metalls förbundsstyrelse, FS anser att förbundet ska fortsätta att samarbeta både med tjänstemannaförbund och övriga LO-förbund.

Motionen om att avbryta samarbetet inom ramen för industriavtalet avslås.

Farhågorna att Metall skulle överge övriga LO-förbund är ogrundade, svarar FS, som också avslår motionerna om att utreda en sammanslagning med Sif och övriga fack inom industrin. Däremot ger förbundsstyrelsen sitt bifall till att utveckla samarbetet med Sif och till att öka samarbetet i de frågor där det kan ge fördelar för alla parter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.