Industriarbetarnas tidning

Klubbstyrelsen avstår gratis aktier

15 november, 2001

Skrivet av ELISABET HOFF

Akzo Nobel erbjuder alla anställda gratis aktier. Men klubbstyrelsen på Nordsjö avstår för egen del.
– Nån gång måste ideologi få kosta, säger klubbordföranden Kalle Skarp.

Erbjudandet från den svensk-holländska kemikoncernen Akzo Nobel är minst sagt lockande. Den enda kostnaden för de anställda blir inkomstskatt på aktievärdet.

Och alla får samma antal aktier, oavsett om de arbetar i personalmatsalen eller är ingenjörer.

Någon välgörenhet är det naturligtvis inte fråga om. Akzo Nobel anser sig ha allt att vinna på erbjudandet. I en information som gick ut till alla arbetsplaster i Sverige, Nederländerna, Storbritannien och USA skriver koncernenchefen Cees van Lede:

”Vårt syfte är att öka alla medarbetares engagemang för koncernens verksamhet.”

– Det är absolut inget fel med det, säger Kalle Skarp.

– Vi förstår hur ledningen tänker. Vi är inte företagsfientliga eller vill fjärma oss på något sätt. Men för oss i styrelsen som är fackligt aktiva blir det fel.

Skälen är ideologiska. Klubbstyrelsen på Nordsjö vill inte sitta med egna intressen i företaget vid en eventuell nedskärning med stora uppsägningar som följd.

– Det skulle inte kännas riktigt att sitta i förhandlingar om uppsägningar och samtidigt se aktierna stiga i värde, säger Kalle Skarp.

Diskussioner om hur facket ska ställa sig har förts i hela den svenska delen av koncernen.

– Det var ingen lätt diskussion. Var och en är ju sig själv närmast och det är svårt att säga nej till pengar. Men det har blivit för lätt att vara ideolog om det aldrig får kosta.

Bakom Nordsjö-klubbens beslut ligger en hel del leda vid tanken på aktiefonder och pensionsfonder.

– Vi har lagt ner en förbannad massa tid på sån skit och tappat tempo i mycket annat som facket borde syssla med i stället, som Kalle Skarp uttrycker saken.

– Ideologin har blivit lidande och vi har sågat av benen till grunden för det fackliga arbetet. Men tiden talar för oss. Aktiehysterin står många upp i halsen.

Kalle Skarp tror inte beslutet gör det svårare att värva folk till det fackliga arbetet. Han har märkt att det många gånger är unga som pockar på och vill ha in mer ideologi i facket igen. Han tror att respekten för facket kan öka med ett sånt här beslut.

– Det är fackets skyldighet att ta ställning, men det är vi rätt dåliga på i rörelsen i dag. Vi borde reagera mer och visa vad vi vill.

Men vad händer då om en aktieägare väljs in i styrelsen?

– Ingenting. Det är inte Sovjet vi lever i. Beslutet gäller dagens styrelse. Vi har respekt för att andras beslut.

Kalle Skarp är noga med att påpeka att beslutet bara gäller styrelsen.

Vad klubbens 320 medlemmar beslutar sig för är en annan sak.

– Vi moraliserar definitivt inte över medlemmar som vill ha sina aktier, säger han.

Vad medlemmarna tycker om att styrelsen tackat nej till aktierna vet Kalle Skarp inte när detta skrivs. Informationen har precis kommit ut.

Det första aktiepaketet som erbjuds innehåller sex aktier. För att få sina aktier i april 2004 ska man redan i år ha anmält sig för dem. Nästa år kommer erbjudanden om flera aktier.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen