Industriarbetarnas tidning

’Människor viktigare än kapital’

29 november, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

I dag invigdes Metalls 38:e kongress. I inledningstalet gick förbundsordförande Göran Johnsson till hårt angrepp mot den kortsiktiga kvartalskapitalismen.- I stället för människan, sätter man kapitalet i centrum, sade han.

Årets stora varsel inom industrin präglade stora delar av Johnssons tal. De är effekter av en ekonomi som inte nöjer sig med vinster, utan kräver toppvinster, menade han.

– Det fungerar bara på kort sikt med avkastningskrav på 15 till 20 procent.

Johnsson kritiserade också arrogansen hos företagen som flyttar. I stället för att i god tid informera facket om att förändringar är på gång, lägger man ner utan diskussion.

– Skräckexemplet är Scania i Katrineholm, där de anställda fick tårta ena dagen för att de klarat produktionsmålen. Nästa dag fick en annan chef meddela att man lägger ner.

Johnsson menar att den gamla tidens brukspatroner var ärligare. De gick själva ner på fabriksgolvet och meddelade vad de ville. Den nutida brukspatronen skickar i stället ut en underlydande platschef och meddelar att det är dags att lägga ner.

– De som fattar besluten ser inte de arbetslösa i ögonen. Det ska vi inte tillåta, dundrade Johnsson. De som fattar besluten ska själva tvingas stå för dom.

Arbetarrörelsens övergripande mål måste alltid vara arbete åt alla, sade Johnsson. Och som motvikt till kortsiktiga vinstkrav och outsourcing av produktion till andra företag nämnde han att Metall tagit initiativ till en allians för långsiktighet tillsammans med industrimannen Carl Bennet. Det är en bra väg att gå, menar Johnsson.

– Vi ska göra gemensam sak med de som tänker långsiktigt.

Göran Johnsson konstaterade också att de som ändå blir arbetslösa måste få en arbetslöshetsförsäkring som ger 80 procent av lönen. Det kravet har facket fått igenom på socialdemokraternas partikongress. Men de borgerliga partierna vill något annat, hävdar Johnsson.

– Vad vill de göra med a-kassan? Jo, de vill socialisera den. De vill inte att facket ska sköta a-kassan, sade Johnsson som lovade att trumpeta ut de borgerliga partiernas vision om a-kassan i den stundande valrörelsen.

– Vi har genomskådat ert förslag, ni vill ge sämre a-kassa till ett högre pris.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.