Industriarbetarnas tidning

’Medieföretag diskriminerar gravida’

23 november, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Allt fler anmäler till JämO att de diskrimineras i arbetslivet på grund av att de väntar eller har barn. Mattias Petersson på Mediafacket är inte förvånad. Han träffar ofta på problemet.Mattias Petersson på Mediafacket har dagligen kontakt med media- och IT-företag. Han förnekar att intresset för diskriminering skulle vara bristfälligt från fackligt håll.

– Tvärt om, det handlar helt enkelt om att tjejerna inte vågar anmäla. Branschen är liten och dom är rädda för att få dåligt rykte. Därför går dom i stället med på dåliga uppgörelser, typ en extra månadslön, och hoppas på att nästa arbetsgivare ska vara bättre, berättar Mattias Petersson.

Just nu försöker han stötta en mammaledig tjej som råkat ut för ett solklart fall av diskriminering från sin arbetsgivare.

– Tjejen är uppsagd på grund av arbetsbrist samtidigt som arbetsgivaren vill fastanställa hennes vikarie, berättar Mattias Peterson som inte sticker under stol med att han blir heligt förbannad över sådana tilltag.

– Dom trixar och joxar och i det här fallet är dom nio på företaget, så då hävdar dom undantag från lagen om anställningsskydd (Las) dessutom. Det är för djävligt att det kan gå till så här, tycker han.

Att Las (Lagen om anställningsskydd) ändrats så att två personer kan undantas från uppsägning på företag med färre än 10 anställda är något som arbetsgivare kan krypa bakom. Även där är mörkertalet stort. Man ändrar på titlar, organiserar om och flyttar tjänster. Det finns många sätt att kringgå Las har Mattias Petersson erfarit.

Enligt Mattias Petersson lider stora delar av branschen av stockkonservativa värderingar, där tjejer och barn enbart ses som en belastning. Han tycker att det är hög tid att killarna reagerar och säger ifrån.

– Dom borde resa sig som en man och säga att dom inte accepterar att deras arbetskamrater blir behandlade så här. Endera dagen blir dom själva pappor och hur kul blir det då när deras tjej blir utan jobb på grund av barnet, undrar han.

Han menar att så länge killarna stillatigande accepterar särbehandlingen av sina arbetskamrater ger de arbetsgivaren budskapet att det är helt okej med diskrimineringen av tjejerna.

Enligt lagen är arbetsgivaren skyldig att underlätta för den anställde att kombinera jobb och föräldraskap. Men kryphål finns alltid och ofta avskedas, omplaceras och missgynnas gravida och föräldrar med hänvisning till arbetsbrist.

– Om arbetsorganisationen är så extremt slimmad, som den ofta är på medieföretagen, att en persons bortavaro orsakar en mindre katastrof är det fel någonstans. I längden kommer det inte att hålla, anser Mattias Peterson.

Av de fall som anmäldes till JämO mellan oktober 2000 och november 2001, ligger bemanningsföretag i topp, följt av IT-företag, parti- och detaljhandel och advokat- och reklambyråer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.