Industriarbetarnas tidning

Metall stoppar inhyrning

9 november, 2001

Skrivet av

Först uppsägningar, sedan inhyrning. ABU Garcia i Svängsta väljer att hyra in i stället för att återanställa den uppsagda personalen. Därför lägger Metall ett fackligt veto mot inhyrningen.- Vi är beredda att driva det här ärendet till arbetsdomstolen om så behövs, säger Ingemar Almteg, förhandlingsombudsman på Metall.

– ABU Garcia behandlar folk på ett ruskigt sätt.

I fjol varslades ett 50-tal anställda om uppsägning vid ABU Garcia i Svängsta som tillverkar fiskerullar. 14 av de uppsagda är fortfarande kvar på fabriken. Deras uppsägningstid har gång på gång skjutits upp.

Företaget ville återigen skjuta upp deras uppsägningstid. Då sa fackklubben nej.

– Återanställ dem istället. Det finns ju jobb.

Men ABU Garcia vägrade återanställa. Istället kopplades bemanningsföretaget Adecco (före detta Olsten) in. Adecco skulle anställa dels de 14 uppsagda och fyra visstidsanställda som skulle utföra sina gamla jobb till lägre lön.

Samtliga 18 berörda arbetare vägrade ta anställning i Adecco. Det hjälpte inte att Adeccos representant lär ha hotat med att de kunde utestängas från a-kassan om de nekade.

I går torsdag gick frågan till centrala förhandlingar utan att Metall och Sveriges verkstadsindustrier kunde komma överens.

Metall hävdar att företaget bryter mot återanställningsrätten i Las, lagen om anställningsskydd. Den som sagts upp från sitt jobb har företrädesrätt till återanställning i nio månader efter uppsägningen.

När nu företaget väljer att hyra in istället för att återanställa liknar Metall inhyrningen vid entreprenad. Det ger facket rätt att inlägga sitt veto mot entreprenaden. Enligt medbestämmandelagens paragraf 39 kan facket stoppa en entreprenad eller inhyrning om det innebär att lagen åsidosätts. Metall anser att företaget struntar i återanställningsrätten i Las.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.