Industriarbetarnas tidning

Metall vill lätta på beviskraven

27 november, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

Den 29 november börjar Metalls kongress. Varje dag fram till dess publicerar Dagens Arbete en artikel ur vårt kongressextra, som finns i Metalls edition av Dagens Arbete nr 11-2001.

Efter tre veckors montering började det sticka i armen på Lena Olsson. Företagsläkaren misstänkte belastningsskada. Tre år senare har Lena insett att hon aldrig kan gå tillbaka till sitt förra jobb. Det är bland annat om Lena Olsson som motionerna om arbetsskadeförsäkringen på Metalls kongress handlar.

Lena hade jobbat på elektronikföretaget Partnertek i Åtvidaberg sedan 1995. Arbetet var omväxlande och hon mådde bra. Efter några år ändrades arbetssituationen och Lena gick från lödning till montering, ett stressigare och enformigare jobb. Redan efter tre veckor började stickningarna komma hos den då 26-åriga Lena. Hon nackröntgades och skickades på sjukgymnastik, som inte hjälpte. I november 1998 kom hon till företagshälsovården där läkaren genast misstänkte en belastningsskada och sjukskrev henne.

Då tog hon det inte så allvarligt. Hon visste inte mycket om belastningsskador och tänkte att det skulle gå att behandla som vilken infektion som helst.

– Jag trodde det skulle bli bra efter ett par veckor, säger hon. Men det blev det inte.

I nästan två år var Lena sjukskriven. Några gånger kom hon tillbaka för att försöka jobba lite grann, på prov, men det var omöjligt. Hon kan inte sitta så stilla. Lena måste röra på sig för att inte ha ont. Och hon har vant sig vid det nu. Hon har vant sig vid att inte kunna sitta för länge, köra bil långa sträckor, åka tåg i flera timmar eller att storstäda hemma.

När Lena insåg att hon skulle fortsätta vara sjukskriven hur länge som helst, började hon plugga. Sedan ett år tar hon igen gymnasiets kärnämnen på folkhögskola i Åtvidaberg. Tanken är att hon ska kunna gå vidare till högskolan i Linköping. För hon tänker utbilda sig och börja jobba igen. Bara jobbet är rörligt så ska det nog gå, tror hon.

I mars 1999 anmälde Lena sin arbetsskada till försäkringskassan och i april samma år till TFA, trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Hittills har hon bara fått en bekräftelse på att de tagit emot anmälan.

Utredningen kan ta många år, det är hon beredd på. Hon är också beredd på att skadan aldrig kommer att bli godkänd som arbetsskada. Hon vet att det har blivit svårt att få godkänt, hur uppenbara sambanden mellan arbete och skada än är.

– Det ser mörkt ut. Men det skulle kännas bra att få rätt, det skulle vara som en bekräftelse.

Metalls avdelningar i Umeå, Södra Skåne, Karlskoga och Örnsköldsvik kräver i flera motioner till Metalls kongress att bevisreglerna i arbetsskadeförsäkringen ändras så att det blir lättare att få belastningsskador klassade som arbetsskador.

Förbundsstyrelsen håller med om att bevisreglerna måste lättas upp och sätter frågan högt på prioriteringslistan. Förbundsstyrelsen betonar att en skadad fackmedlem med stöd av Metall ska driva frågan att det finns ett samband mellan arbetet och skadan.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.