Industriarbetarnas tidning

Nyinstiftat fotopris till Anders Petersen

16 november, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Stockholmsfotografen Anders Petersen får inom kort ett sprillans nytt dokumentärfotopris på 50 000 kronor av Arbetets museum i Norrköping. Priset får han för att han under lång och trogen tjänst konsekvent och uthålligt porträtterat mäns och kvinnors vardagsliv, utifrån ett socialt engagemang. Hans otaliga bilder och många böcker har nått många människor och är opinionsbildande menar juryn, där bland andra Dagens Arbetes bildredaktör Göran Widerberg ingår.

– Jag blir glad, överraskad och känner mig mycket ödmjuk. Det finns så många fotografer som har gjort sig förtjänta av det här priset, säger Anders Petersen i mobiltelefon från Istanbul, sittandes i en taxi mitt i rusningstrafiken. Där är han för att fotografera män för sitt nya projekt som handlar om männens sårbarhet, tillkortakommanden, sexualitet och styrka.

Kameran är hans persedel. Den öppnar upp annars stängda dörrar. Utan kameran hade han aldrig kommit in på fängelser, mentalsjukhus, servicehus eller operationssalar.

– Mest nöjd och tacksam är jag över att jag har fått möjlighet att möta så många människor i olika länder och miljöer, fortsätter han. Jag är så privilegierad. Fotografier handlar inte om foto, utan om möten. Möten där jag också får möjlighet att möta mig själv.

Av samma museum får Annette Rosengren, etnolog och verksam vid Nordiska museet i Stockholm, ppris på 25 000 kronor för att hon med artiklar, utställningar och föreläsningar fördjupat kunskaperna om dokumentärfotografiets betydelse. Också bildchefen Per Lindström på Sydsvenska Dagbladet får 25 000 kronor i prispengar. Enligt juryn har Lindström under många år väckt intresset för dokumentär- och pressfoto.

De tre priserna har instiftats i samband med att Arbetets museum firar 10-års jubileum i år. Den dokumentära bilden, med betoning på fotografiet, har sedan museet öppnades 1991 en viktig särställning i verksamheten. Priserna delas ut i december i samband med ett dokumentärfotoseminarium..

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.