Industriarbetarnas tidning

Nytt hopp för Nättraby

12 november, 2001

Skrivet av

Kommer SCA-ägda Nättraby bruk utanför Karlskrona trots allt att överleva? Nya ägare och ny produktion tänder hoppet igen.

-Tissuetillverkningen är nedlagd, nu ska vi provköra en helt annan produktion, säger en glad Leif Nilsson, pappers lokale ordförande.

I fredags klockan tolv minuter över sju stannade tissueproduktionen på bruket. För den SCA-ägda fabriken väntar nu total nedläggning vid årsskiftet, om nu inte de nya, ännu så länge hemliga provkörningarna av ett nytt papper, blir det som vänder den nedåtgående spiralen.

Bruket har i flera år levt med sin dödsdom. Men nyligen och i sista stund kom nya intressenter in i bilden. Dessutom en produktion som inte konkurrerar med SCA, vilket varit ett krav från ägarna hela tiden.

– Om provkörningarna går bra kan det bli fråga om 3-skift på en maskin med start någon gång under första kvartalet nästa år, säger Leif Nilsson.

Det handlar i sådana fall om att jobben till en början räddas för 18 av de 76 personer som i dag har sin anställning kvar. Går allt som det ska kan en maskin bli aktuell och därmed ytterligare 18 arbetstillfällen.

– Sen behövs det allt lite mer personal runtikring.

Leif Nilsson vill ändå hålla tillbaka den största optimismen.

– Jag har uppmanat alla medlemmar att söka nya jobb och inte ta ut något i förväg. Det är bättre om det kommer som en överraskning.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen