Industriarbetarnas tidning

Sammanslagning
av förbund het fråga

30 november, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Slå ihop Metall med andra förbund i industrin. Förslaget kom från flera talare och väckte debatt på kongressen på fredagen.
Fjorton avdelningar står bakom en motion om att utreda ett gemensamt fackförbund för alla fack som tecknat industriavtalet. Flera talare på Metalls kongress krävde att Metall utreder ett samgående med andra förbund.

– Om inte vi är med och tar de första stegen, kan det tyvärr bli någon annan som tar initiativet. Jag vill inte att vi i Metall ska komma efter, sade Kenneth Kindblom, från Metalls avdelning 85 Jönköping.

Kjell Wallin, Metalls avdelning 30 Södertälje, höll med. På hans arbetsplats, Scania i Södertälje, skulle facket tjäna på att samarbeta med Sif, menar han.

– Vi får mer och mer gemensamma intressen, i alla fall på vår arbetsplats. Fler och fler metallare gör tjänstemannaliknande jobb och fler och fler går över till Sif, så fort de kan.

Sören Westerholm från avdelning 32 i Oskarshamn begärde ett tilläggsyrkande till motionen om en eventuell sammanslagning. I stället för att ta initiativ till en arbetsgrupp ”mellan de olika förbunden”, föreslog han att Metall själva utreder hur ett nytt industriförbund skulle kunna fungera.

– Jag blir orolig om man avslår det också, sade Sören Westerholm.

Förslaget gick till votering men avslogs med 169 mot 118 röster. Därmed gick kongressen på förbundsstyrelsens linje att inte utreda en förbundssammanslagning. Stefan Löfven från förbundskontoret försvarade förbundsstyrelsens linje:

– Det är inte alls så att vi håller på och hamnar på efterkälken. Det pågår samarbete med flera förbund, men om vi vill fördjupa det börjar vi ju inte med att fråga hur man kan slå ihop förbunden. Det blir som att vilja dansa tryckare när det inte finns någon annan på dansgolvet, sade han.

I debatten om en eventuell förbundssammanslagning fanns också en avvikande röst. Rolf Häggman från avdelning 100 i Ludvika ville att Metall skulle avsluta samarbetet med övriga tjänstemannafack. Motionen som han stödde avslogs dock.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.