Industriarbetarnas tidning

Stora Enso decentraliserar datorutlåningen

28 november, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Stora Enso tycker att det är viktigt med datormognad hos de anställda. Därför låter företaget den personal som vill teckna ett nytt avtal om en ny dator.

För tre år sedan ändrades skattereglerna för lån av dator av arbetsgivaren. Det blev det populärt att erbjuda de anställda att låna hem en dator. Det finansierades, helt eller delvis, genom ett löneavdrag på bruttolönen.

Hur stort avdraget är beror på hur dyr datorn är och om företaget subventionerar lånet. Ur skattesynpunkt krävs inte ett dugg i betalning för en lånedator i hemmet. Datorn ägs, eller leasas, av arbetsgivaren. Att arbetsgivaren vill ha betalt för lånet är ett sätt att hålla nere kostnaderna.

Nu har det gått tre år och de datorer som levererades i första vändan är lätt föråldrade och kan bytas ut. Om företagen vill och tycker sig ha råd. Även om de tar in hela kostnaden för datorerna är det en del administrativt jobb kring lånet av datorerna

De anställda vid Stora Enso har redan ett avtal om hemdatorer. Det är upp till varje svensk enhet i koncernen om dem vill förlänga erbjudandet. Flera enheter håller redan på att förnya datoravtalet.

Från koncernledningen är inställningen positiv till att erbjuda personalen datorer.

I dag har koncernen en täckningsgrad av hemdatorer på drygt 50 procent hos sina anställda. Då tillkommer dessutom möjligheten att respektive i varje familj kan ha en dator genom sin arbetsplats eller att det finns en dator som är inköpt privat.

– Det blir lokala priser i nästa omgång. Då slipper vi ha central support och service. Det skapar en servicemöjlighet som är anpassad till lokala förutsättningar och behov, säger Jan Moritz, personaldirektör på Stora Enso.

Kostnaden som dras på bruttolönen hos varierar mellan de olika enheterna. Priset på datorn är en förhandlingsfråga mellan respektive enhet och datorleverantören. Nettokostnaden beror på vilken marginalskatt den anställde har. Ju högre skattesats, desto lägre nettopris på datorn.

Konkurrenten SCA kommer troligen att ge dem anställda möjligheten att teckna ett nytt avtal om en dator i hemmet under tre års tid. Deras treårsavtal har inte löpt ut ännu.

Den som blir långtidssjuk eller planerar att skaffa barn ska läsa det finstilta i varje avtal. I normalfallet betalas lånet av datorn med obeskattade medel. Det dras direkt på lönen. Om du inte har någon lön, utan får någon form av ersättning eller bidrag kan det bli aktuellt att betala lånekostnaden med skattade pengar.

Om skatten på lönen är 30 procent och lånekostnaden är 600 kronor i månaden blir skillnaden 180 kronor mindre i plånboken varje månad.

Skattereglerna säger vidare att all fast anställd personal måste få samma erbjudande av arbetsgivaren. I samband med erbjudandet av en ny dator är det aktuellt att köpa loss den gamla. Den enda regeln är att priset på den begagnade datorn ska vara marknadsmässigt.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen