Industriarbetarnas tidning

Tidsstudierna kommer tillbaka

13 november, 2001

Skrivet av

De trista, monotona, utslitande jobben skulle bort. Men tidsstudiemännen är tillbaka, takten ökar och sjukfrånvaron exploderar.

Johnson Controls i Göteborg, ett företag med ett 80-tal arbetare som bland annat tillverkar innertak till Volvo. Tempot är högt och jobbet monotont. 48 tak i timmen ska göras – i snitt cirka en och en halv minut per tak.

– Hos oss ska man inte behöva tänka, jobben är så utformade att man ska kunna vara utbytbar. Det är inget som arbetsgivaren sticker under stol med, säger Maria Holmgren, Industrifackets klubbordförande på Johnson Controls i Göteborg.

Fabriken är underbemannad. Det gör det svårt, näst intill omöjligt, att vara sjuk eller ledig, eller ta ut komp för all övertid man har. ”Då blir det bara osämja i gruppen”.

Men arbetarna ska bli ännu färre – och ännu effektivare. Nyligen var en konsultfirma från Holland på fabriken och filmade jobben. Tidsstudiemän mäter arbetsmomenten med klocka. Genomloppstiden ska öka, flödet snabbas på, biltaken tillverkas snabbare.

Ett tidens tecken är att den gamla MTM-föreningen återuppstått. MTM står för metod-tid-mätning och är en metod för arbetsstudier som utvecklades i USA under 1940-talet. Snart stod tidsstudiemännen på varje verkstad och klockade arbetarnas insatser, bland annat för att kunna få ett underlag till ackordet.

MTM var en het potatis på arbetsplatserna, tidsstudiemännen knappast populära.

Den svenska MTM-föreningen servade företagen under 50-, 60- och 70-talen, men mot slutet av 80-talet försvann intresset och föreningen kom att självdö. Ingen var längre intresserade av tidsstudier.

I dag är det annorlunda. Stora viktiga företag som Volvo, Saab, ABB och Electrolux står i kö för att köpa MTM-föreningens tjänster.

– Företag som är utsatta för hård konkurrens vill helt enkelt hitta bättre metoder att hålla koll på kostnaderna, säger Klaus Helmrich i MTM-föreningens styrelse.

På Abu Garcia i Svängsta, en arbetsplats med ett par hundra anställda, monteras den välkända fiskerullen Amabassadeur. Montörerna sitter vid bord och sätter ihop rullens 120 olika detaljer.

Om några månader är det slut på den stillasittande monteringen. Då införs – som ett tidens tecken det löpande bandet.

– Pendeln har svängt tillbaka, det handlar om att få bättre styrning, säger produktionschefen på Abu Garcia, Jan Sjöblom.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.