Industriarbetarnas tidning

Tusen bort från Sandvik

9 november, 2001

Skrivet av

Tusen anställda ska bort från Sandviks affärsområde Tooling. Neddragningarna görs över hela världen bland drygt 13 000 anställda.

Inga uppsägningar är för dagen aktuella i Sverige.

Men redan på måndag börjar de sämre tiderna göra sig påminda på Sandvik Coromant i Gimo, som ingår i affärsområdet Tooling. 200 av 1 350 metallarbetare stannar hemma från jobbet fyra måndagar i rad.

Fyradagarsveckan genomförs inom ramen för det lokala arbetstidsavtalet som finns på Gimo-fabriken. De anställda går hem utan löneavdrag, men får vid ett senare tillfälle arbeta igen hälften av tiden.

I affärsområdet Tooling ingår Sandvik Coromant, Sandvik Hard Materials och Sandvik CTT. Man tillverkar huvudsakligen verktyg i hårdmetall och snabbstål bland annat för den konjunkturkänsliga fordonsindustrin och den svajiga elektronikindustrin.

Tooling går fortfarande bra. Men vinstmarginalen – vinstens andel av försäljningen – föll under 20 procent till 18,5 procent. Därför ska nu en halv miljard kronor om året sparas in, bland annat genom att minska personalstyrkan med 1 000 personer.

Gissningsvis blir det anläggningarna i USA och Storbritannien som får ta smällen.

Inom affärsområdet Speciality Steel – som 6 000 anställda i Sandviken tillhör – fortgår den personalminskning som påbörjades i fjol. 700 jobb, knappt hälften i Sandviken, ska bort från specialstålet. Dock utan uppsägningar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.