Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivaren går fri

6 december, 2001

Friande Dalbydom överklagas inte till HDRiksåklagaren går inte vidare till Högsta domstolen med dödsolyckan i maj 1997 på Yxhults betongfabrik i Dalby, 56-årige Leif Hansen omkom.

Hovrätten i Malmö – liksom tidigare Lunds tingsrätt – friade i oktober arbetsgivaren från ansvar. Åklagaren i målet ville gå vidare till Högsta domstolen. Men riksåklagaren, som beslutar om detta, höll alltså inte med:

– Vi bedömer förutsättningarna för att bevisa en straffbar oaktsamhet hos arbetsgivaren som små, säger chefsåklagare Lennart Guné. Och därför går man alltså inte vidare.

Dödsolyckan inträffade vid produktion av lättbetongelement. De skars till av en skärram, vägande cirka fjorton ton. När Hansen sträckte sig in under ramen för att rensa bort spill brast bultarna och den föll över honom.

Yrkesinspektionens utredning visade att maskinen gjort cirka 210 000 arbetscykler, medan gränsen för utmattning av metallen låg vid cirka 100 000 cykler. Trots regelbundna skyddsronder och skyddskommittémöten hade bultarna aldrig kontrollerats.

Detta visade enligt yrkesinspektionen – och åklagaren – att arbetsgivaren inte levt upp till kraven på internkontroll. Och därför borde ställas tills svars.

– Målet handlar om vilka krav som ställs på arbetsgivaren när det gäller att undersöka risker i arbetsmiljön. Därför hade ett besked från Högsta domstolen varit viktigt, oavsett innehåll, säger Christina Cederskär, jurist på Arbetsmiljöinspektionen (tidigare Yrkesinspektionen) i Malmö.

– Det finns så få domar om vad internkontroll egentligen innebär – det hade varit till stor hjälp för alla parter med en klargörande dom.

Yrkesinspektör Sven Persson var på olycksplatsen någon timma efter den inträffat, och gjorde utredningen. Han är mycket besviken att, och betänksam för framtiden:

– Det här pekar inte åt rätt håll. Det blir inte lättare att ställa krav på ordentliga riskanalyser.

Och Industrifackets arbetsmiljöombudsman Kenneth Strandh är mycket kritisk:

– Här har ju faktiskt en av våra medlemmar dött. Dels därför att man inte gjort en ordentlig riskanalys, dels därför att man inte hade de skydd som sedan installerats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.