Industriarbetarnas tidning

Avhopp från framtidsgruppen

11 december, 2001

Skrivet av

SCA:s vd Sverker Martin-Löf och Ericsson Microwaves vd Ulf Berg ville vara med i Carl Bennets och Göran Johnssons framtidsgrupp för svensk industri. Enligt vad Dagens Arbete erfar hade de tackat ja. I sista stund övertalades de av Svenskt Näringsliv att dra sig ur.Ulf Berg förnekar att han tackat ja till att medverka i gruppen. Men han säger sig veta att hans namn förekommit. Att han inte ställer upp beror på att Ericsson i stället vill verka genom Svenskt Näringsliv.

– Jag tycker att det här är viktiga frågor, men jag har aldrig tackat ja. Det här handlar inte om mig som individ, det är Ericsson som föredrar att arbeta via Svenskt Näringsliv, säger Ulf Berg.

Carl Bennet uppger till Dagens Arbete:

– Det var ingen rolig historia med Ulf. Jag hade gärna velat haft honom med, men han fick tydligen inte.

– Även Sverker Martin-Löf var med på båten från början. Han hade ställt upp i slutändan om inte Svenskt Näringsliv uppfattat vår grupp som en konkurrent. Sverker sitter ju i styrelsen för Svenskt Näringsliv.

– Men det är en missuppfattning att vi skulle konkurrera med Svenskt Näringsliv. Vår grupp är gränsöverskridande, ett komplement. Nu är det också upp till oss att visa det. Jag är mycket nöjd med den grupp jag har, det är ett Dream Team.

Enligt vad Dagens Arbete erfar är Svenskt Näringsliv – en sammanslagning av Industriförbundet och Svenska arbetsgivarorganisationen – irriterade över att direktörer ställer upp i Bennets och Johnssons framtidsgrupp. Det drar uppmärksamheten från organisationens egen kampanj under det kommande valåret. Svenskt Näringsliv planerar under våren en kampanj om företagsklimatet och villkoren för tillväxt.

Dagens Arbete har förgäves sökt Svenskt Näringslivs vd Göran Tunhammar för en kommentar.

Den 28 november presenterade Bennet och Johnsson sin vision om en allians för tillväxt i Sverige. Dagen efter passade Sören Gyll, ordförande i Svenskt Näringsliv, på att göra ett eget utspel i Dagens Industri. I artikeln bjuder han in till nationell samling och varnar för hur det svenska företagsklimatet skrämmer iväg företag från Sverige.

Budskapet gick igen i Gylls senaste inlägg från i söndags då han på Dagens Nyheters debattsida krävde ”förenklingar av regelverken och företagsbeskattningen”.

När Svenskt Näringsliv nu ger sig in i debatten om företagsklimatet är tonen mjukare än tidigare. Tilltufsade av den förra diskussionen om företagsklimatet gör organisationen allt för att få en annan framtoning än tidigare.

– För oss gäller det att tvätta bort busstämpeln, säger en källa inom organisationen.

Därför krävs ett nytt tonläge. Men om det ska höras får ingen annan konkurrera om utrymmet. Det kräver rättning i ledet.

Det hindrar inte att det finns tunga företagsledare representerade i Bennets och Johnssons framtidsgrupp. Bland annat Peter Augustsson, vd för Saab Automobile och Hans-Olov Olsson, vd för Volvo personvagnar. De representerar företag som med bibehållen trovärdighet knappast skulle kunna stämma in i kören som klagar över det usla företagsklimatet i Sverige. Såväl Saabs som Volvos amerikanska ägare har valt att satsa långsiktigt på de svenska fabrikerna.

Kretsarna kring den amerikanskägda bilindustrin dominerar inte heller Svenskt Näringsliv. Det är i stället en annan fraktion av arbetsgivar-Sverige som gör politiska utspel. Sören Gyll och majoriteten av Svenskt Näringsliv anses ha stöd från kretsarna kring Handelsbanken och delar av Wallenberg-gruppen (Ericsson och ABB). Det var de kretsarna som för några år sedan med Ericssons Lars Ramqvist och Handelsbankens Tom Hedelius i spetsen drog igång debatten om det svenska näringslivsklimatet.

Ramqvist och Hedelius initierade de 101 direktörernas upprop i samma veva som Ericsson deklarerade att man tänkte flytta huvudkontoret till London.

SCA-chefen Sverker Martin-Löf har avböjt att tala med Dagens Arbete. Han sitter själv nära Svenskt Näringslivs politiska kraftcentrum. Såväl Gyll, Ramqvist, som Hedelius sitter i SCA:s styrelse, där Sverker Martin-Löf alltså är vd. Sverker Martin-Löf återfinns också i Ericssons styrelse – i sällskap med Ramqvist och Hedelius.

När Lars Ramqvist för några år sedan lämnade vd-stolen i Ericsson efterträddes han av Sven-Christer Nilsson. Han motsatte sig flytten av huvudkontoret till London. Nilsson hamnade i onåd och fick senare sparken. I dag leder Sven-Christer Nilsson Startupfactory och har tagit plats i Carl Bennets och Göran Johnssons framtidsgrupp.

Metalls förbundsledning har avböjt att kommentera Dagens Arbetes artikel.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.