Industriarbetarnas tidning

Ericsson halverar produktionen

10 december, 2001

Skrivet av

I morgon tisdag (11 december) börjar uppsägningsförhandlingarna vid Ericsson Network Technology i Hudiksvall. Förra veckans varsel kom bara månaden efter det att de förra uppsägningsförhandlingarna hade klarats av.

185 metallarbetare och 35 tjänstemän har nu varslats om uppsägning. Skulle samtliga varslade sägas upp innebär det att Hudiksvallsfabriken halveras på bara några månader.

– Vi lider av vikande orderingång, säger verkstadsklubbens vice ordförande Göran Zetterlund.

– Det ser tufft ut inför nästa år. Men jag hoppas att det är just den vikande orderingången som ligger bakom varslen och ingenting annat.

På Ericssons fabriker finns en utbredd rädsla för koncernens avindustrialisering. Med outsourcing och nedläggning har antalet Ericsson-fabriker i Sverige minskat de senaste åren.

– Vi får se vad de säger. Vi har första sittningen i morgon tisdag. Men inte mycket kommer att hända före jul, det är jag säker på, säger Zetterlund.

Han är kritisk till att produktionen får ta de stora smällarna när Ericsson bantar. Tidigare i höst tvingades 143 metallare sluta. Och nu hotas alltså ytterligare 185 metallarbetare – och 35 tjänstemän.

– Jag missunnnar inga att ha kvar sina jobb. Men nog blir det lite konstigt om nästan hälften av de anställda utgörs av tjänstemän. Vi räknas ju ändå som en tung industri.

Zetterlund är orolig att nerdragningarna ska hota den framgångsrika arbetsorganisation som byggts upp på fabriken. Modellen vilar bland annat på att det finns personalombud på arbetsplatsen.

Även ett 40-tal metallarbetare vid Falu-fabriken har varslats om uppsägning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.