Industriarbetarnas tidning

Fler arbetsskador ska ge ersättning

14 december, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Nu blir det enklare att få arbetsskador godkända. Dessutom kommer en ersättningen vid en godkänd arbetsskada att räkans upp med ett index istället för att vara kopplad till basbeloppet. Ersättning för karensdagar kommer också att utbetalas.Allt enligt ett förslag från regeringen.

Efter lagförändringen 1993 har det varit hård kritik från facket mot lagen om arbetsskadeförsäkring. Beviskraven har varit höga för att få en arbetsskada godkänd. Och regeringen konstaterar nu, i dagens proposition, att kvinnor haft svårare än män att få sina arbetsskador godkända.

– Jag känner mig förhållandevis nöjd med förslaget, säger socialförsäkringsminister Ingela Thalén vid en presskonferens.

Hon hoppas att det nya förslaget ska hålla även i tider av förändringar på arbetsmarknaden.

Med nuvarande regler prövas arbetsskadan i två led, men enligt de nya reglerna görs en enda sammantagen prövning. Kraven sänks dessutom från ”hög grad av sannolikhet” till ”övervägande skäl”.

Administrationen av ärendena ska ses över. Möjligheten till central behandling av ärendena kommer att utredas. Utredningen beräknas ta hela år 2002 i anspråk. Det innebär att en eventuell förändring kan bli verklighet förrän efter det att de nya reglerna har trätt i kraft, sommaren 2002 enligt förslaget.

Flera förändringar enligt regeringens proposition:

* Arbetstvist ska i fortsättningen kunna klassas som arbetsskada, vilket är omöjligt med nuvarande regler.

* Den som beviljas ersättning för inkomstförlust på grund av arbetsskada ska ha rätt till kompensation för två sjukdagar. Det är det samma som karensdagar. Om den försäkrade kan visa på flera karensdagar till följd av samma arbetsskada kan ersättning betalas ut även för dessa dagar.

* Fastställd livränta ska varje år omräknas med ledning av ett särskilt index som är kopplat till bland annat den reala inkomstförändringen på arbetsmarknaden. Det innebär att ersättningen, över tid, kommer att bli högre än tidigare.

* Livräntan per år får enligt förslaget maximalt motsvara 7,5 basbelopp för innevarande år.

De nya bestämmelserna föreslås börja gälla från och med den 1 juli 2002. De nuvarande bestämmelserna ska gälla för skador som uppstått före detta datum.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.