Industriarbetarnas tidning

Fusk lönar sig

1 december, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

– Det bör vara dyrt att fuska. Brott får inte löna sig som det gör i dag, säger Christer Erlandsson, ombudsman från Metallettan i StockholmI dag är det billigare för företag att fuska än att vara ärlig vid uppsägningar. Det hävdade Erlandsson på Metalls kongress.

Om ett företag varslar för sent och åker dit blir böterna maximalt 500 kronor i veckan. Det ska då jämföras med vad det kostar att ha en person anställd under samma tid.

Bötesbeloppet kan dessutom sänkas om det finns förmildrande omständigheter.

Vad som är förmildrande omständighet får inte Christer Erlandsson veta. Det är en uppgörelse mellan företagen, länsarbetsnämnden och Ams. Han får inte heller reda på vad böterna blir, om det ens blir böter.

– De kan avskrivas helt, säger Christer Erlandsson.

Om ett företag säger upp fler än fem personer ska varsel om uppsägning lämnas in till länsarbetsnämnden. Enligt medbestämmandelagen, MBL, får det ske först efter att kontakt tagits med berört fackförbund.

Enligt Metallettans ombudsman Christer Erlandsson förekommer fusk med varslen vid uppsägning. Omfattningen är svår att få grepp om eftersom facket inte har insyn i den myndighetsutövning som sker i samband med varsel om uppsägning.

– Vi har främjandelagen. En på papperet relativt hygglig lag, problemet är att den ”ägs” av länsarbetsnämnden och Ams, säger Christer Erlandsson.

Christer Erlandsson föreslår att Metalls kongress gör ett tufft uttalande om främjandelagen och skakar om Ams. Han tror att förslaget går igenom, efter behandling i redaktionsutskottet.

– Jag upplevde ett massivt stöd av kongressen, säger Christer Erlandsson.

En bakgrund till förslaget är Erlandssons problem med uppsägningar vid bemanningsföretaget Proffice.

– Proffice i Stockholm hävdade att de varslat om uppsägning den 1 maj i år. Då är det få som jobbar sa jag. Då ändrade de sig till den 2 maj. Vid en koll senare visade det sig att varslet var lagt den 13 juni, säger Christer Erlandsson.

Han anmälde det inträffade till Ams och ville veta hur det förhöll sig i ärendet, men de hänvisade till tystnadsplikten.

Vid ett tillfälle förlorade de uppsagda en och en halv månads möjlighet att söka nytt jobb, och facket förlorade samma tid som kunde använts till förhandlingar. Erlandsson har inte en aning om ifall företaget fick några böter eller inte.

Christer Erlandsson har sin bild klar över hur myndigheterna använder sig av främjandelagen.

– Det är som att ha en jetmotor, men som det är i dag vänder man den åt fel håll, säger Erlandsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.