Industriarbetarnas tidning

Fyra tryckerier blir två i ett bolag

19 december, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Sex morgontidningar i Västsverige bildar ett gemensamt tryckeribolag, Västsvenska Tidningstryckeri. Det är Göteborgs-Posten, Bohuslänningen, Hallandsposten, Nya Lidköpings-Tidningen, Elfsborgs Läns Allehanda och Trollhättans Allehanda.

I dag trycker tidningarna i Göteborg, Halmstad, Uddevalla och Trollhättan. I framtiden blir bara två tryckorter kvar, Backa i Göteborg och Halmstad.

Att Bohuslänningen i Uddevalla skulle lägga ner sitt tryckeri stod klart sedan tidigare.

– Pressen är gammal och de har inte råd att köpa en ny, och de har knappast någon annan mindre tidning i dag, säger Jonas Sandberg, grafikerklubbens representant i GP:s styrelse.

Läget är inte lika akut för tryckeriet i Trollhättan, som beräknas kunna köra vidare i två år till.

Redan under våren investerar tryckeriet i en ny packsal i Backa.

– Det blir en tidningsfabrik där i framtiden, konstaterar Jonas Sandberg.

MBL-förhandlingar om att överföra all personal från plåt, tryckeri och packsal pågår. 200 grafiker kommer att få en ny arbetsgivare i och med april 2002 , då bolaget startar formellt. Men i och med att först Uddevallas och sedan Trollhättans tidningstryckerier läggs ner blir resultatet färre anställda grafiker.

– Klart att det är trist för dem som måste gå. För oss som blir kvar blir det tryggare, anser Jonas Sandberg.

Syftet med att bilda ett gemensamt bolag är att minska kostnaderna och kunna konkurrera effektivare, främst på den pressade civilmarknaden. Tryckeriet i Halmstad är mindre än Backa, men helt nybyggt och har behov av att fylla ut pressen.

– I Backa har vi redan en hel del civilproduktion. I ett gemensamt bolag kan man lägga nya jobb där det passar bäst, säger Jonas Sandberg.

Vd för det nya tryckeriet blir Peder Schumacher som i dag är chef för GP:s tryckeri. Alla delägarna i tryckeriet har tidigare i år bildat ett annat gemensamt bolag, nämligen Västsvensk Tidningsdistribution tillsammans med Alingsås Tidning och Hallands Nyheter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.