Industriarbetarnas tidning

Metallare dömd för vårdslöshet

4 december, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Ny version, med Abdelkader Fettouhis kommentar:

I går kom domen mot svetsaren Abdelkader Fettouhi. Han dömdes för allmänfarlig vårdslöshet till villkorlig dom och dagsböter.

Domen från Stockholms tingsrätt håller svetsaren Abdelkader Fettouhi skyldig till allmänfarligt vårdslöshet. Bakgrunden till åtalet är att Abdelkader Fettouhi startade en brand i en industrilokal när han utförde arbeten med en rondell. Ett gnistregn hamnade i en hink med lacknafta som användes som penseltvätt och brand uppstod.

– Jag vill inte acceptera att det är mitt fel men jag är beredd att betala för att slippa ha mer att göra med min gamla arbetsgivare, säger Abdelkader Fettouhi.

I domskälet, alltså det som domen grundar sig på, står det följande:

”Även om Fettouhi gjort sig skyldig till en straffbar oaktsamhet måste beaktas att en bidragande orsak till att skadan uppkommit var att arbetsplatsen inte var anordnad på ett ur säkerhetssynpunkt tillfredsställande sätt.”

Det innebär att det saknas ”synnerliga skäl”. För Abdelkader Fettouhis del betyder det att han slipper betala miljonskadeståndet på cirka två miljoner kronor.

– Det är jättebra att jag slipper skadeståndet. Tio tusen är okej, men en miljon är ju inte klokt. Jag har ju en familj att tänka på.

Att skadeståndsanspråket föll är en liten ljuspunkt, men från Metalls sida är man inte nöjd med domen.

– Vi tycker att han borde ha friats helt, säger ombudsman Bo Andersson på Metall.

– Vad är arbetsmiljölagen värd? Den har åsidosatts, och det har även arbetsgivarens ansvar, säger Bo Andersson.

Fettouhi dömdes till villkorlig dom och femtio dagsböter á hundra kronor. Dessutom ska han betala 5 000 kronor i rättegångskostnader och 500 kronor till brottsofferfonden.

Abdelkader Fettouhi har fram till den 27 december på sig att överklaga domen till Svea hovrätt. Något som inte verkar helt självklart för Fettouhi:

– Jag vill bara glömma den här historien.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.