Industriarbetarnas tidning

’Otroligt positivt’

20 december, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

– Ett steg i rätt riktning.Så kommenterar Ann-Marie Stenberg, ombudsman på Grafiska fackförbundet, regeringens förslag till ny arbetsskadeförsäkring.

Att det äntligen har kommit ett förslag på ny arbetsskadeförsäkring är bra, anser hon. I dag godkänns ungefär 6 000 arbetsskador om året. Enligt Riksförsäkringsverkets, RFV, beräkningar skulle drygt 7 000 arbetsskador kunna godkännas med de nya reglerna. Innan reglerna för arbetsskadeförsäkringen skärptes 1993 fick upp till 17 000 personer sina arbetsskador godkända varje år.

Ann-Marie Stenberg är nöjd med målet att korta handläggningstiderna och att ersättningsnivåerna i fortsättningen ska följa ett prisindex i stället för basbeloppets storlek.

– Att det ska bli lättare att få en arbetsskada godkänd är otroligt positivt. Vi har många som är skadade. Sen får vi se hur det blir i praktiken, men vi får verkligen hoppas att det blir så.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.