Industriarbetarnas tidning

Procent utan tak eller golv

2 december, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Medlemsavgiften till Metall blir även i fortsättningen en rak procentavgift utan golv eller tak. Det beslutade kongressen på söndagen.

Ekonomidebatten blev lång, men handlade i mindre grad än vid tidigare kongresser om krav på sänkta medlemsavgifter.Curt Jonsson från avdelning 173 i Luleå satte riktningen för debatten. Han pläderade för förbundsstyrelsens förslag om fortsatt procentavgift utan golv eller tak. Det är ett solidariskt system, menade Curt Jonsson och lämnade kvar en kompass på podiet för övriga talare att studera. Kompassen har en speciell egenskap. Den pekar på S.

– S som i solidaritet, förtydligade Curt Jonsson.

Leif Lindroth, avdelning 1 Stockholm, ville ha ett tak på avgiften.

– Jag vill inte att de högavlönade går ur facket. I dag har vi svårt att engagera bilkillarna i medlemskapet, sade han.

Metalls ekonomichef Håkan Arnelid argumenterade emot tak, men sade sig ha förståelse för de problem Leif Lindroth beskrev:

– Det går inte att sticka under stol med att det finns problem. Det är nog inte sista gången vi diskuterar det här, sade Håkan Arnelid.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.