Industriarbetarnas tidning

’Resultatet syns år 2004’

20 december, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

– Det kunde ha varit lite mer matnyttigt. Jag tvivlar på att det blir så mycket bättre.Så kommenterar Rosalie Andersson, försäkringsombudsman på Industrifacket, regeringens förslag på ny arbetsskadeförsäkring.

Bra att bevisreglerna mjukas upp, bra att livräntan kopplas till ett index och bra att prövningstiden ska kortas. Men en stor besvikelse att ett återinförande av arbetsskadesjukpenningen inte ens nämndes i förslaget, säger Rosalie Andersson.

– Det är fruktansvärt irriterande. Skadar jag mig på grund av jobbet vill jag naturligtvis ha bättre kompensation än om jag är hemma och är förkyld. Om det sedan ska vara en ersättning på 100 procent eller 90 procent kan man diskutera, men för mig finns det inget annat än hundra procent.

Att karensdagen är kvar, även om ersättning ska betalas ut retroaktivt, är också en besvikelse, anser hon.

– Karensdagen ska inte finnas över huvud taget.

Regeringens förhoppning med de nya reglerna är att försäkringen ska bli mer rättvis och jämställd. Men Rosalie Andersson vill inte ta ut någon seger i förväg.

– Det återstår att se hur man behandlar bevisregeln. Det dröjer minst till 2004 innan vi får se effekterna med nya ärenden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.