Industriarbetarnas tidning

Släpp ut Mun Sung-Hyun!

6 december, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Den norska nobelkommittén borde använda sitt anseende till att övertyga den sydkoreanska regeringen att de bör släppa den fängslade metallordföranden.Det skriver Marcello Malentacci i ett öppet brev till kommittén i Oslo.

För ett år sedan tilldelade den norska nobelkommittén Nobels fredspris till Kim Dae Jung, Sydkoreas president. Då utlovade han högtidligt att han skulle viga resten av sitt liv åt att skapa mänskliga rättigheter och fred i sitt land.

När man nu ser den politik som Kim Dae Jung fört sedan han tillträdde 1997 förefaller det högtidliga löftet att eka ihåligt, konstaterar Metallinternationalens ordförande Marcello Malentacci i ett öppet brev till nobelkommittén i Oslo.

”Fångenskap har använts som ett medel att kväva arbetarnas kvav på alternativ till det världsbanksinspirerade strukturomvanlingsprogram som regeringen genomfört. Fängslandet av, och domen mot, ordförande för koreanska metallindustriarbetareförbundet Mun Sung-Hyun, för några dagar sedan i Söul, är nya bevis för regeringens starka anti-fackliga ställningstagande och hänsynslösa arbetsmarknadspolitik”.

”Därför vädjar vi att kommittén ska använda sig av sitt anseende och goda namn till att övertyga den koreanska regeringen att den bör frisläppa metallordförande Mun Sung-Hyun och alla andra fackligt aktiva ur fängelserna”, skriver Marcello Malentacci.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.