Industriarbetarnas tidning

Tidningen Ångermanland trycks i Ö-vik

20 december, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Ännu en dagstidning planerar att lägga ner sitt tryckeri och i stället hyra in sig hos en kollega.

Det är Tidningen Ångermanland, vars styrelse beslutade att lägga ner tryckeriet i september. I stället ska tidningen tryckas elva mil norrut, hos Örnsköldsviks Allehanda i deras splitter nya Gosspress.

Beslutet innebär att 17 grafiker på tryckeriet i höst står utan jobb. Grafikerna är kritiska till beslutet, som de anser vara kortsiktigt.

– Vi ifrågasätter om man genom att flytta tryckningen verkligen kommer att spara de fyra miljonerna som styrelsen hoppats på, säger grafikernas representant Peo Näsholm.

Funderingarna på tryckeriets framtid började när Aftonbladet sade upp tryckningen av sin upplaga för Mellannorrland, ett avtal tidningen haft sedan 1994 då tryckeriet var Nya Norrlands tryckeri. Från och med den första mars trycker Aftonbladet i stället hos Örnsköldsviks Allehanda.

– Våra pressar är visserligen äldre, men den har förbättrats hela tiden och har dugt åt Aftonbladet under alla år, konstaterar Peo Näsholm.

Grafikerna har kallat in en löntagarkonsult, som ska gå igenom den utredning som tidningens styrelse presenterat. Han ska också se om EU:s klausul om att de anställda ska ha rätt att flytta med när en annan huvudman tar över befintlig produktion. Det kommer att ta ett par månader innan den utredningen är klar.

– Man borde ställa hela frågan i ett större perspektiv och se till helheten för tidningarnas framtida tryckning inom hela koncernen, anser Peo Näsholm.

Förhandlingar i frågan kommer inte i gång förrän löntagarkonsulten är klar, men tryckarna är självklart oroliga. Utsikten att få erbjudandet att pendla elva mil enkel resa med bil är i dagsläget inte speciellt lockande.

Tidningen Ångermanland grundades 1999 då Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda gick samman. Tidningen har en upplaga på drygt 27 000 exemplar och har två ledarsidor. Spridningsområdet är, förutom Härnösand, Kramfors och Sollefteå. Cirka 120 personer är anställda på tidningen.

Företaget ägs av socialdemokraterna och Gefle Dagbladskoncernen, som, förutom den egna tidningen, även äger hela eller delar av Örnsköldsviks Allehanda, Sundsvalls Tidning och tidningen Ljusnan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen