Industriarbetarnas tidning

Välkommet men magert

19 december, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

– Ett litet steg framåt, men det ligger i farans riktning att de andra stegen blir lika små som det här.

Så kommenterar Tony Pettersson-Sjölund, ombudsman för socialpolitik och försäkringar på Metall, regeringens förslag om ny arbetsskadeförsäkring.

Att det äntligen har kommit ett förslag på ny arbetsskadeförsäkring är bra, säger han, men förslaget lämnar mycket att önska. I dag godkänns ungefär 6 000 arbetsskador om året. Enligt Riksförsäkringsverkets, RFV, beräkningar skulle drygt 7 000 arbetsskador kunna godkännas med de nya reglerna.

Innan reglerna för arbetsskadeförsäkringen skärptes 1993 fick upp till 17 000 personer sina arbetsskador godkända varje år.

– Är det då tjejerna som blir godkända eller blir det killarna som låg på gränsen? Jag tror inte att regeringen klarar målet att göra försäkringen könsneutral på det här sättet, säger Tony Pettersson-Sjölund.

Regeringen ska utreda en eventuell centralisering av försäkringens administration så att ärendena inte längre sköts av försäkringskassan.

Det vore ett steg åt helt fel håll, anser Tony Pettersson-Sjölund.

– Försäkringskassorna är fristående juridiska personer där vi har ett förtroendemannainflytande. Försäkringskasseförbundet har också stämmor där olika partier är med och diskuterar socialförsäkringar. Lägger vi ner det och gör en myndighet av det så finns det inte längre något forum att vara med och påverka. Då skulle det sitta kanske endast en representant där utan någon verklig kontakt med socialförsäkringsvärlden.

– Vi får vänta och se, än finns det en chans att det blir bra. Innan dess behöver jag inte skälla. Men upptäcker våra medlemmar att det här bara är ett slag i luften så går det inte att driva en valrörelse.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.