Industriarbetarnas tidning

Wanja kritiserar Ericssons ledning

1 december, 2001

Det är vidrigt att se arrogansen när rekordmånga trogna medarbetare sparkas. Liksom att se cynismen och girigheten när den egna bonusen värnas, samtidigt som de anställda får avstå från jullunchen.Det sade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på lördagen vid Metalls kongress i Stockholm. Hon är mycket kritisk till Ericssons ledning och tror att agerandet också skadar Ericsson som företag:

– Många av Ericssons arbetare har varit stolta över att arbeta i ett företag som har stor betydelse för Sverige, men den stoltheten har företagsledningen förkastat. Därigenom riskerar ledningen inte bara Ericssons renommé i Sverige utan i hela världen. Facket, välfärdssamhället och det goda arbetet är en del av varumärket Ericsson. Det håller ledningen nu på att förspilla.

– I Ericssons kölvatten följer nu Flextronics. Detta måste få ett stopp. Ni som ska sköta ledningen för Ericssons, Flextronics och andra företags ledning: se oss i ögonen, lyssna på argumenten. Sätt er och gör upp på traditionellt sätt! Visa styrka!

Vid en pressträff efteråt utvecklade hon sin kritik:

– En företagsledning visar inte styrka genom att vända de anställda ryggen. Och att göra sådant som kortsiktigt höjer börskursen är inte detsamma som att stärka företag långsiktigt.

Sedan en tid förhandlar LO med Svenskt Näringsliv (tidigare Svenska Arbetsgivareföreningen och Industriförbundet) om en omställningsförsäkring. I en sådan är a-kassan den viktigaste beståndsdelen.

– Men även det förebyggande måste få plats. Det är inte rimligt att medarbetare ska ramla från välstånd till fattigdom varje gång företaget omvandlas. Med förebyggande kompetensutveckling, ett lärande över hela livet, kan stötarna minskas.

Kostnaderna för detta måste tas ur produktionen. LO anser det självklart att företag som nyttjat samhällets alla tjänster i uppgång också är med och betalar för samhällets kostnader i nedgång.

A-kassan togs upp i talet på kongressen också av helt andra skäl: Frågan om när den utlovade höjningen av ersättningsnivån till 80 procent av lönen ska genomföras är viktig för metallarna, och statsminister Göran Persson upprepade i fredags att höjningen ska genomföras ”snarast”. När är då det?

– Det måste betyda nästa år. Då måste höjningen till 80 procent ske, det ska ingen behöva tvivla på inför valrörelsen, sade Wanja Lundby-Wedin till kongressombuden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.