Industriarbetarnas tidning

Arbetare ockuperar zinkgruvan Aznalcóllar

9 januari, 2002

Skrivet av

Bolidens nedläggningshotade zinkgruva Aznalcóllar i södra Spanien ockuperas av gruvarbetarna. Ockupationen har pågått sedan den 17 december i protest mot att man bara fått ut halva decemberlönen.

I september beslöt Boliden att lägga ned gruvan. Försöken att sälja den problemtyngda gruvan hade misslyckats.

För snart fyra år sedan orsakade gruvan en av de största miljökatastroferna i Spanien. En damm med 30 miljoner ton giftigt slam – avfall från gruvbrytningen – brast och förgiftade en hel floddal och delar av den kända nationalparken Doñana.

425 anställda blir arbetslösa när gruvan stänger. Merparten av de uppsagda har deltagit i ockupationen som inleddes när de anställda bara fick ut halva decemberlönen. Enligt Boliden har lönerna inte kunnat betalas ut eftersom den andalusiska regionmyndigheten inte betalat för den mark den köpt av Boliden.

Gruvarbetarna vill också att åldersgränsen för förtidspension sänks från 52 till 48 år.

Enligt den spanska dagstidningen El Pais nätupplaga har de fackliga centralorganisationerna UGT och Comisiones Obreras utlyst en generalstrejk i de sydspanska gruvorna till stöd för Boliden-arbetarna. Samma dag som strejken, den 17 januari, kommer en stor demonstration att äga rum i Huelva.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.