Industriarbetarnas tidning

Ekbåge gläds med spanjorerna

10 januari, 2002

Skrivet av

Bra att Holmen fortsätter att växa, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge. Han befarar att osäkerheten kring svensk energipolitik påverkar pappersindustrins investeringar.

– Trist att den nya pappersmaskinen inte hamnade i Norrköping, men jag har ingen anledning att misstro företaget när de framhåller marknadsskäl för att välja Spanien.

Det säger Pappers ordförande Sune Ekbåge i en kommentar till den uteblivna miljardinvesteringen i Bravikens pappersbruk. Denna hamnade nu hos Papelera Peninsular utanför Madrid.

Ekbåge konstaterar att den stora investering som Holmen gör visar att företaget är friskt och framgångsrikt och satsar på fortsatt tillväxt.

– Investeringen är naturligtvis glädjande för våra förbundskamrater i Spanien.

Företaget påpekar att man haft att ta ställning till två bra och lönsamma investeringsalternativ.

– Det tolkar jag som att nästa pappersmaskin byggs i Norrköping, säger Sune Ekbåge.

– Samtidigt vill jag understryka den oro och osäkerhet som finns kring hur en långsiktigt uthållig energipolitik kommer att se ut i vårt land och som har stor betydelse för pappersindustrin och eventuellt kommande investeringar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.