Industriarbetarnas tidning

Elever sviker industrigymnasier

11 januari, 2002

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Industrierna i Stockholm får allt svårare att rekrytera lokalt utbildad arbetskraft. Få vill gå industriprogrammet i gymnasiet och utbildningen finns bara på ett fåtal ställen i Stockholm.

– Vi är den enda kommunala gymnasieskolan i Stockholm med industriprogram, säger Ann Altnäs, rektor vid Fredrika Bremergymnasiet i Haninge.

Höstterminen 2001 tog Vilundagymnasiet inte in några nya elever på industriprogrammet. Utbildningen är nedlagd på grund av för få sökande.

För några år sedan var situationen den samma för industriprogrammet i Haninge. De höll ut och försökte informera om sin verksamhet till elever i årskurs nio som skulle söka till gymnasiet. Nu börjar kampanjen ge resultat.

– Utbildningen har varit nedläggningshotad en längre tid, men nu tar vi in folk även i januari, säger rektor Ann Altnäs.

En av orsakerna att få har sökt till industriprogrammet i Haninge kan enligt Altnäs bero på att det under flera år varit kraftiga indragningar på studievägledare i grundskolan.

Nu har Fredrika Bremergymnasiet i Haninge hittat fungerande rekryteringsmodeller att jobba efter för att få ungdomar att söka industriprogram. Nästan varje studieplats är tillsatt, men fortfarande har de inte nått ända fram.

– Målet är att det finns flera sökande på varje plats, säger Ann Altnäs.

De som går hela industriprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge och går ut med godkänt betyg i alla ämnen får ett stipendium på 5 000 kronor.

– Det är pengar eleverna själva jobbat ihop under utbildningsarbete, säger Ann Altnäs.

Skolan har samarbete med en rad småföretag och några större företag i Södertörnområdet. Praktikplatserna leder ofta in studenterna i arbetslivet.

– De flesta som gick ut i somras hade två jobb att välja på, säger Ann Altnäs.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.