Industriarbetarnas tidning

’Fler Samhalljobb ska flyttas ut’

25 januari, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Samhall får inte tillverka produkter billigare än vad andra svenska företag skulle kunna göra. Därför flyttar jobben ut. Nu kräver facket att regeringen ser över Samhalls uppdrag.

Många hundra Samhallanställda mår i dag dåligt av att de har för lite att göra på jobbet. Därför är det inte konstigt att kritiken mot företaget blivit hård när sömnadsjobb flyttas från Sölvesborg till Litauen – och gör ännu fler anställda sysslolösa.

Samhall förklarar beslutet med att man räddar kvar mer jobb i Sverige genom att lägga ut vissa delar. Vd:n Göran Sevebrant tror att fler jobb kommer att flytta ut:

– Men vi flyttar inte ut jobb endast för att göra business. Vi gör det bara om det samtidigt skapar fler jobb i Sverige, hävdar han.

Samhalls ledning anser att företaget inte ens får tillverka produkter som andra svenska företag inte har råd att tillverka. Det är innebörden av företagets uppdrag att verka på marknadens villkor.

Det bidrag Samhall får från staten får bara användas för de extra kostnader det innebär att Samhalls anställda är arbetshandikappade.

Däremot får statsbidraget inte användas för att producera en vara i Sverige, om inte heller ett privat företag skulle ha råd att tillverka den i landet. Om Samhall till exempel skulle sätta sin personal i arbete för att tillverka billiga klockor, som andra företag i Sverige inte har råd att tillverka, bryter Samhall mot konkurrensreglerna.

– Då underprissätter vi. Då gör vi en vara i Sverige som ett vanligt privat företag inte skulle klara att tillverka utan att gå i konkurs, säger Göran Sevebrant, vd på Samhall.

– Vi kan ha hur många undersysselsatta som helst. Vi får ändå inte bryta mot normkalkylen för vad det skulle kosta att tillverka en vara i Sverige.

Erik Andersson, ansvarig för Samhalls avtal på Metall, har trots förklaringen svårt att förstå att företaget flyttar ut jobb. Om Samhall inte tillåts göra annorlunda, kräver han att regeringen ser över hur Samhalls uppdrag kan ändras. Björn Rosengren har lovat att tillsätta en utredning om Samhall, men vad den ska undersöka är än så länge inte offentligt.

– Det känns inte bra i magen att ett statligt företag som ska hjälpa arbetshandikappade flyttar ut jobb när många mår dåligt för att de inte har något att göra. Det är något regeringen måste se över, säger Erik Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?