Industriarbetarnas tidning

Förhandlingar på Gislaved dröjer

8 januari, 2002

Skrivet av

Det blir inga förhandlingar på Gislaved Däck AB före den 19 februari.

– Vi avvaktar löntagarkonsulternas rapport, säger Kaarle Heino, klubbordförande för Industrifacket.

I går påbörjade löntagarkonsulterna sitt arbete med att syna den företagsekonomiska grunden för Continentals nedläggningsbeslut. Den 19 februari ska de vara klara.

– Vi har ingen anledning att förhandla innan rapporten är klar. Vi är övertygade om att det här är en livskraftig fabrik som inte behöver läggas ned, säger Heino.

Dagens Arbete har tidigare granskat de tio senaste årens årsredovisningar för Gislaved Däck AB och tyska moderkoncernen Continental. Granskningen visade att Gislaved Däck AB under hela 90-talet var nära dubbelt så lönsamt som Continental.

Igår ifrågasatte näringsminister Björn Rosengren nedläggningsbeslutet. Samtidigt utsåg regeringen förre talmannen och industriministern Thage G Peterson till kontaktperson i fallet Gislaved.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.