Industriarbetarnas tidning

Försiktig optimism inom Munksjö

30 januari, 2002

Skrivet av

Gårdagens besked om att irländska jättekoncernen Jefferson Smurfit lägger bud på Munksjö mottas med försiktig optimism på berörda bruk.- De har varit bra i den ägarroll de haft hittills, säger Göran Pohlman, Pappers ordförande på Timsfors bruk utanför Markaryd.

– Men vi kommer att tappa i information, inflytande och i möjligheter att påverka.

Den irländska wellpapp-jätten, Europas näst största efter SCA. Jefferson Smurfit Group (med 30 000 anställda) plus den amerikanska delen Smurfit-Stone, är en världsomspännande koncern som tillsammans sysselsätter cirka 70 000 personer.

Redan i dag äger JSG drygt 30 procent av aktierna i Munksjö. Inte på något av de berörda bruken, Timsfors, Aspa bruk utanför Askersund, dalsländska Billingsfors eller i Jönköping kommer beskedet om att irländarna vill ta över hela Munksjö som någon överraskning.

– Helt oväntat var det inte, säger Jan-Crister Sjölinder Pappers ordförande på Aspa bruk med cirka 200 anställda. De har varit majoritetsägare och skött sig bra. Vi har fått investeringar till Aspa. däremot vet vi naturligtvis ingenting om hur de är som ägare till hundra procent.

– På andra håll där de gått in, har dock verksamheterna fått rulla på, så jag känner ingen större oro för framtiden.

Uppfattningen delas av Göran Pohlman på Timsfors bruk med 200 anställda.

– Även om Jefferson har stora fabriker ute i Europa är vi är duktiga på wellpapp här. Gör snygga lådor och är unika på den kvalitet vi tillverkar.

Wellpappertillverkningen Munksjös anläggningar i Sverige, och övriga länder bland annat Polen och Norge, utgör dock bara en dryg fjärdedel av företagets omsättning. Den stora biten är specialpapper, dekorpapper, som kommer att bli en försvinnande liten del inom den nya koncernen.

– Det enda som riktigt ligger inom grindarna är wellfabriken i Polen, Timsfors och wellfabrikerna i Norrköping och Nybro (som organiseras av Grafikerna), säger Pappers ordförande i Jönköping, Matts Nilsson.

Han kan se både för och nackdelar med ett totalt övertagande.

– Fördelen är att det blir en världsledande, kapitalstark ägare, som när och om de vill kan gå in med investeringar. Om de sedan vill göra det i specialpapperstillverkning i Sverige på sikt återstår att se.

– Nackdelarna har Pappers ordförande Sune Ekbåge redan påpekat, att representationen i bolagsstyrelsen bortfaller. Men EWC (de europeiska koncernråden) blir kvar.

Matts Nilsson menar att insynen kommer att ”bortfalla om inte helt, så väsentligt”. Om affären går i hamn som tänkt, räcker ändå inte ett koncernråd på Europanivå till.

– Då måste vi se till att skapa ett frekvent fackligt samarbete på världsnivå, med eller utan förbundets medverkan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?