Industriarbetarnas tidning

Förundersökningen mot Baxter nedlagd

4 januari, 2002

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Den svenska förundersökningen mot företaget Baxter i Ronneby läggs nu ned. Företaget som tillverkar dialysfilter har tidigare tagit på sig ansvaret för att de producerat felaktiga filter, som tros ha orsakat 56 dödsfall, i bland annat Kroatien, USA och Spanien.

Skandalen har bland annat medfört att företagsledningen beslutat att lägga ned hela företaget, något som Dagens Arbete skriver om i senaste numret (nr 12/01). Men nu visar chefsåklagare Tommy Clevenhults förundersökning att ingen person på Baxter kunnat delges misstanke om brott:

– Min undersökning har siktat in sig på att hitta en fysisk människa som slarvat. Vi började uppifrån, i företagsledningens topp där vi bara hittade fina och exemplariska delegationsbeslut. Därefter borrade vi oss nedåt i företaget, ända till fabriksgolvet. Men alla som förhörts har bara gett fina och utförliga svar, säger han och fortsätter:

– Ingenstans har jag hittat någon som slarvat. Inte heller har jag hittat något fel i produktionen eller på maskinerna som tillverkar filtren. Vad mer kan vi göra? frågar han retoriskt.

56 personer som använt dialysfilter producerade av Baxter har dött. Men ingen är ansvarig trots att företagsledningen tagit på sig ansvaret. Hur kommer det sig att Baxter kan gå fria?

– Man sneglar för mycket på effekten. Jag som chefsåklagare måste vara objektiv. Jag måste hitta en fysisk människa som bevisligen slarvat eller på annat sätt gjort sig skyldig till brott. Det har jag inte. Det är oerhört lång väg från Baxter i Ronneby till en sjuk människa i en säng i Kroatien, och näst intill omöjligt att bevisa att dödsfallen har med filtrena att göra. Jag vet inte vad som har hänt, men jag ska inte plåga dem mer. Min utredning är avslutad, säger han.

Förundersökning kommer fram till att det handlar om en kedja av olyckliga omständigheter. Dessutom konstaterar Livsmedelsverket att den vätska, perflourhydrokarbonet, som tros ha orsakat dödsfallen, inte är farlig i sig.

När skandalen blev ett faktum började Baxter själva utreda vad som gått snett. Man gjorde egna tester på kaniner, som visade att små mängder av vätskan perflourhydrokarbon fastnat på filtret. När vätskan sedan blandats med blod bildas små gasbubblor som är livsfarliga. Kaninerna dog. Baxter gjorde bedömningen att de gjort sig skyldiga till dödsfallen. Man drog in dialysfiltren i hela världen och produktionen stoppades omedelbart. I dag finns över tre miljoner oanvändbara dialysfilter på lager i Ronneby. För de anställda på fabriken väntar arbetslöshet.

Även om den svenska förundersökningen är avslutad, förbereder en advokatbyrå i USA att stämma Baxter eller uppnå förlikning mellan offrens anhöriga och fabriken. Också i Kroatien och Spanien pågår rättsliga processer mot Baxter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?